Na sześciokącie foremnym opisano okrąg i w ten sześciokąt foremny wpisano okrąg. Pole
powstałego pierścienia jest równe 2π dm2. Oblicz pole powierzchni sześciokąta.
zauważyłam, h to promień okręgu wpisanego = wysokość trójkąta równobocznego, czyli h = U{ a {3}
}{ 2 }
i dalej mam problem..
Bardzo proszę o pomoc
.
| a √3 | ||
h = | ||
| 2 |
więc dalej tak: Pp = πR2 − πr2
| a√3 | ||
R= a r= | ||
| 2 |
| a2√3 | ||
zatem; Psześciokąta = 6* | ||
| 4 |
| a√3 | 3a2 | |||
Pw = πh2 = π *( | )2 = π * | |||
| 2 | 4 |
| 3 | ||
πa2 − | a2π = 2π /:π | |
| 4 |
| 3 | 1 | |||
a2 − | a2 = 2 ⇒ | a2 = 2 ⇒ a2 = 8 ⇒ a = 2√2 | ||
| 4 | 4 |
| a2*√3 | 3 | |||
Psz = 6 * | = | * 8√3 =12√3 [cm2] | ||
| 4 | 2 |
a2 = 8 więc bez wyznaczania "a"
można wyznaczyć pole ( będzie łatwiej
| 8√3 | ||
Psz. = 6* | = 12√3 [cm2] | |
| 4 |