GRANIASTOSŁUPY I OSTROSŁUPY
mateos133: zad 1
Przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z krawędzią boczną kąt
30 o . Oblicz objętość graniastosłupa , wiedząc ,że przekątna ściany bocznej ma 8 cm.
10 cze 16:23
Basia:

α=30
d=8
a=
12d = 4
H oblicz z tw.Pitagorasa
podstawa jest tr.równobocznym
V=P
p*H
podstaw i policz
10 cze 17:03
mila: jezeli zastanawiasz sie dlaczego a=4 to mamy tutaj trójkat prostokatny o kątach 300 i 600
w takim trójkącie przyprostokątna leżąca na przeciwko kąta 300 równa jest połowie
przeciwprostokątnej.
10 cze 17:16
mateos133: ja chce obliczenia PLS
10 cze 17:17
mila: Pewnie masz nóz na gardle.Ale jeśli masz coś zaliczac to musisz zrozumiec bo przy podobnym
zadaniu nie dasz rady. Masz obliczyć objętosć
objętosć =pole podstawy *wysokośc
jak obliczyć pole podstawy?
podstawą jest trójkąt równoboczny
jaki jest wzór na pole trójkąta równobocznego ? (a2*√3)/2
czyli musisz obliczyć a jak sie to robi napisałam wyżej a=1/2*d
potrzebujesz jeszcze wysokość i tu korzystasz z tw,Pitagorasa znasz?
10 cze 17:31
mateos133: w podstawowce jestem
10 cze 17:42
mila: A to ciekawe w podstawówce nie powinno być takiego zadania
nie umiem rysować ale popatrz na trójkat wyzej H2+a2=d2 w Pitagorasie a2+b2=c2
z tego H2=d2−a2
H=√d2−a2 podstaw i licz oczywiście zacznij od tego co u góry
10 cze 17:51