WAŻNE!!!!
Iga: Dany jest ciąg arytmetyczny 9,x+2,y oraz ciąg geometryczny 9,x,y. Oblicz x i y.
10 cze 15:36
robinka: stwórz układ równań :
2(x+2)=9+y > warunek na trzy kolejne wyrazy w ciągu arytmetycznym
x
2=9*y> > warunek na trzy kolejne wyrazy w ciągu geometrycznym
rozwiąż ten układ
10 cze 15:58
Iga: właśnie chodzi mi o rozwiązanie go, bo nie wiem jak z tym x2 co dalej?
10 cze 16:40
robinka: 2x+4=9+y
x
2=9*y
| | x2 | |
2x+4=9+ |
| /*9 > na dole rozwiąże Ci tylko to równanie |
| | 9 | |
18x+36=81+x
2
x
2−18x+45=0
Δ=324−180=144
√Δ=12
liczysz x
1 oraz x
2 
a później podkładasz do równania pierwszego (1)
czy teraz jasne ?
10 cze 17:18
Iga: ok wielkie dzięki
10 cze 17:22
Iga: obliczyłam ale nie wychodzi mi to jak później podstawiam pod to 9,x+2,y i 9,x,y.
10 cze 17:29
10 cze 21:31