zadanko prosze o pomoc!!
dośka: rozwiaz albegraicznie uklad :
3x−y=3
x−3y=−15
mi wyszlo w tym y=−6 a x=−33 chyba cos z tym x nie tak
9 cze 18:46
trerminex: pomagam
9 cze 18:47
dośka: a ok dzieki,bo mi sie cos pomieszlo,juz sama nie wiem
9 cze 18:48
Kejt:
x=−15+3y
3(−15+3y)−y=3
−45+9y−y=3 /+45
8y=48
y=6
x=−15+3*6=−15+18=3
9 cze 18:49
trerminex: źle powinno wyjść
x=3, y=6
9 cze 18:49
Kejt: pierwsza
9 cze 18:50
trerminex: mi to wyszło szybciej od ciebie bo nie potrafię tak szybko pisać na kompie
9 cze 18:51
Kejt: wystarczyło liczyć na komputerze..
9 cze 18:52
dośka: aha dziękuje juz wiem gdzie zrobilam błąd

a graficznie to jak ten uklad rozwiazać?
9 cze 18:53
grander: musisz narysować wykresy funkcji
y= 3x−3
x=3y−15
9 cze 18:56
Kejt: przyrównaj te równania do y. To będą dwa wykresy, które po narysowaniu powinny się przeciąć w
punkcie o współrzędnych (3;6) (rozwiązaniem układu było x=3 y=6 (x;y))
9 cze 18:56
dośka: do tego pierwszego y=3x−3 moga byc punktu np(0;3) (2;3) a do x=3y−15 (0;15) (2;−9) w tym x
jakos zle te punkty dobralam no nie?
9 cze 19:07
Kejt: mhm. dla y(1;0) i (0;−3) dla x(0;5) i (−3;1)
9 cze 19:15