Dla jakich x funkcja przybiera wartości dodatnie
Andrzej pomocy:
| | x2 + | −4x + 3 | | |
F(x)= |
| |
| | x3 − 4x + 3 | |
9 cze 08:34
Basia:
1.
rozłóż mianownik na czynniki
x
3−4x+3=x
3−x−3x+3=x(x
2−1)−3(x−1)=
x(x−1)(x+1)−3(x−1) = (x−1)[ x(x+1)−3 ]=
(x−1)(x
2+x−3)
y=x
2+x−3
Δ=1−4*1*(−3)=13
√Δ=
√13
| | −1−√13 | | −1+√13 | |
x3−4x+3 = (x− |
| )(x−1)(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
czy w mianowniku
na pewno jest
x3 ?
to jest do rozwiązania, ale pisaniny masa, więc wolę się upewnić
9 cze 10:46
Andrzej: Tak napewno w mianowniku jest x3
9 cze 12:05
Andrzej: Początek to wyznaczenie dziedziny funkcji. To zrobiłem Dzidzina podanej funkcji To
| | −1−√13 | | −1+√13 | |
D= R\ ( |
| , 1 , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
9 cze 12:11
Basia:
założenia:
| | −1−√13 | | −1+√13 | |
x≠1 i x≠ |
| i x≠ |
| |
| | 2 | | 2 | |
licznik:
dla −4x+3≥0 czyli dla 4x≤3 czyli dla x≤
34 mamy
|−4x+3|=−4x+3
licznik = x
2−4x+3
Δ=16−12=4
√Δ=2
x
1=
4−22=1
x
2=
4+22=3
x
2−4x+3 = (x−1)(x−3)
x−1 się skróci
w liczniku zostanie x−3
| | −1−√13 | | −1+√13 | |
w mianowniku (x− |
| )(x− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
to jest dodatnie dla
| | −1−√13 | | −1+√13 | |
x∊( |
| , |
| )∪(3;+∞) |
| | 2 | | 2 | |
z założenia x≤
34
przedział (3,+
∞) odpada
ale trzeba zbadać czy
gdyby tak było to
2(−1+
√13)≤3
−2+2
√13≤3
2
√13≤5
4*13≤25
sprzeczność
czyli
czyli zostaje nam przedział
to samo trzeba zrobić dla −4x+3<0 ⇔ x>
34
wtedy |−4x+3| =−(−4x+3)=4x−3
licznik = x
2+4x−3
i tu się nawet nic nie skróci
spróbuj to dokończyć bo ja muszę znikać
9 cze 12:25
Andrzej: Na dzisiaj dzięki
Jak będziesz mogła to pomóż mi dalej bo tam właśnie mam problem.
| | −1 +√13 | |
Z moich obliczeń wynika, że x należy do (34;1) v ( |
| ; +∞) a w odpowiedzi jest |
| | 2 | |
| | −1 +√13 | |
tylko przedział ( |
| ; +∞). Skąt ta różnica. |
| | 2 | |
9 cze 13:46