1) Podstawy trapezu mają długości 12 i 4, a jedno z jego ramion ma długość 6. Kąt między drugim
ramieniem a podstawą ma miarę 40 stopni. Oblicz długosć drugiego ramienia i miary pozostałych
kątów trapezu.
2) Oblicz pole zacieniowanego obszaru
NIEZACIENIOWANY JEST TYLKO TEN MAŁY OKRĄG WPISANY Z TRÓJKĄT!
Przepraszam za utrudnienia, błagam o pomoc!
| 8*5*sin 60o | ||
Pole trójkąta to P= | . Z tw. cosinusów wyznacz trzeci bok trójkąta"c". Promień | |
| 2 |
| P | ||
okręgu wpisanego w trójkąt wynosi r= | . | |
| 2*Obw |
| 2*P | ||
r= | − poprawka. | |
| Obw |