Trygonometria.
Łukasz: Jeżli cosα= −56 i ctgα<0, to w której ćwiartce leży końcowe ramie kąta α
Oblicz wartości pozostałych funkcji tryg.
9 cze 10:51
Basia:
cosα=xr
ctgα=xy
r jako długość promienia jest zawsze dodatnie
cosα<0
jaki stąd wniosek ?
zastanów się
podaj odpowiedź
9 cze 11:05
Łukasz: Dzięki Basiu, czyli żadnych obliczeń nie ma? Proszę o pomoc, gdyż jestem noga z matmy a zaraz
mam z tego spr.
9 cze 11:29
Basia:
są, ale zgodnie z treścią mamy najpierw odpowiedzieć w której ćwiartce leży ramię kąta
i do tego zmierza moje pytanie
obliczenia dopiero potem
r>0 i cosα=
xr<0 ⇒ x<0
x<0 i ctgα=
xy<0 ⇒ y>0
x<0 i y>0 ⇒ II ćwiartka układu
czyli sinα>0 i tgα<0
teraz
sin
2α+cos
2α=1
sin
2α+(−
56)
2=1
sin
2α+
2536=1
sin
α=1−
2536=
1136
| | 1 | | 5 | | 5√11 | |
ctgα= |
| = − |
| = − |
| |
| | tgα | | √11 | | 11 | |
9 cze 12:10