ostrosłupy
karola:

PILNE:
na rys przedstawiono ostrosłup prawidłowy czworokątny o krawędzi podstawy a i krawędzi bocznej
m
tylko tyle mam w zad
a oblicz wysokość ściany bocznej
b oblicz długość przekątnej podstawy
c oblicz wysokość ostrosłupa
d oblicz pole SCW
e oblicz obwód trójkąta w
8 cze 20:57
slacker: to ja się podepnę : P
(√6−√2)2 = (√6)2−2√6√2+(√2)2=6−2√12+2 = 8−8√3 = 8(1−√3)
EJ I GDZIE JA TU ZROBIŁAM BŁĄD?
8 cze 21:07
Basia:
√12=√4*3=2*√3
8 cze 22:47
mila: Wysokość ściany bocznej to przyprostokątna trójkąta Możesz obliczyc ja z Pitagorasa.Druga
przyprostokątna =a/2 a przeciwprostokatna=m
przekatna podstawy też z Pitagorasa jest przeciwprostokątną trójkąta równoramiennego o bokach
a
punt c też z Pitagorasa
to policzysz to reszta z górki
masz jakieś pytania?
8 cze 23:14
Eta:
√12= √4*3= 2√3
8 cze 23:16