ciąg geometryczny
onka: Piłka spada z wysokości1024m, po czym odbija się od ziemi i osiąga wysokość równą połowie
poprzedniej wysokości .Czy po dwudziestym odbiciu wzniesie się na wysokośc większą , czy
mniejszą niż 1 mm? Z adanie rozwiąż za pomocą ciągu , odpowiedż uzadnij
proszę o krótkie objaśnienie
8 cze 19:53
matematyk: 1024|2
512|2
256|2
128|2
54|2
27|2
13,5|2
6,75|2
3,375|2
1,6875|2 itd dziel przez 2 za kazdym razem ,gdyz po odbiciu pilka traci polowe poprzedinej
wyskosci

1024 podziel przez 2 dwadziescia razy zobacz ile ci wyjdzie i przeksztalc
jednostki
8 cze 19:58
Godzio:
a
1 = 1024
a
n = a
1 * q
n−1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a20 = 1024 * |
| 19 = 1024 * ( |
| )10 * ( |
| )9} = ( |
| )9 m = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | |
| * 103 mm ≈ 1,95 mm Odp: tak |
| 512 | |
8 cze 20:11
Godzio:
wyrazem pierwszym jest dana wysokość z której piłka spada
| | 1 | |
wiemy że kolejne odbicia zmniejszają wysokość i połowę czyli q = |
| bo |
| | 2 | |
np. przy drugim odbiciu mamy połowe pierwszej wysokości :
| | 1 | |
a2 = a1 * q = 1024 * |
| = 512 itd |
| | 2 | |
my szukamy 20 odbicia czyli w naszym ciągu jest to a
20 podstawiając do wzoru
a
n = a
1 * q
n−1 (tak jak wyżej) wyliczmy a
20
8 cze 20:40