prosze
michał: 32*−3 : 1/8*4 * do potęgi
10 cze 19:26
Kejt: zamień to na potęgi dwójki.
10 cze 19:30
mila: Zobacz jak mozna znależć do której potęgi liczba jest podniesiona
32:2 8:2
16:2 4:2
8:2 2:2
4:2
2:2 25=32 23=8 84= (23)4
32−3=1323
10 cze 19:55
mila: Wiesz co dalej ?
10 cze 19:56
michał: Dzieki powtarzam sobie wszystko odpoczątku i jakos zacma mnie przy tym zaskoczyła
10 cze 20:24
mila: podstawiasz te 2 i będzie
1323
10 cze 20:38
mila: uciekło mi a ciężko mi się pisze te potęgi .wprawy nie mam w liczniku masz 1 w mianowniku
323to mnożymy przez 84=1/ (25)3 i to *(23)4=1/215 i
to*212=212/215=2−3=1/23=1/8
10 cze 21:02