Długosc krzywej pomiedzy podanymi punktami
andrzej: Znaleść długość krzywej między podanymi punktami
y=1−
√x3 od punktu A(1,0) do B(4, −7)
Kurde jedyne zadanie na kolokwium, do którego nie wyszedł mi żaden przykład
8 cze 18:33
Jack: masz wzor L=∫ba √1+(f'(x))2 dx. probowales tak?
8 cze 18:43
andrzej: taa próbowałem i zapewne robie gdzieś jakieś głupie błędy rachunkowe albo cholera wie co
8 cze 18:44
Jack: ile Ci pochodna wyszla?
8 cze 18:53
Basia:
L = ∫
ab √1+(dydx)2 dx
| dy | | 1 | | 3x2 | |
| = − |
| *3x2 = − |
| |
| dx | | 2√x3 | | 2√x3 | |
L = ∫
14 √1+94x dx
J = ∫
√1+94x dx
t = 1+
94x
dt =
94dx
dx =
49dt
J=
49∫
√tdt =
49∫t
1/2dt =
49*
23*t
3/2 +C =
827*(1+
94x)
3/2 + C
L =
827*(1+
94x)
3/2 |
14 =
827*[ (1+
94*4
3/2)−(1+
94*1
3/2)]=
827[ 1+
94*
√64−1−
94*1 ]=
827*
94*[ 8−1]=
23*7=
143
mogłam się w rachunkach pomylić
8 cze 18:54
8 cze 18:56
andrzej: tfu zle przepisałem

na poczatku powinno byc x
8 cze 18:57
andrzej: | | 8 | | 1332 | |
wynik zadania: |
| (1032 − ( |
| )) w przybliżeniu 7,63 |
| | 27 | | 8 | |
8 cze 19:03
8 cze 19:04
Jack: y=√1−x3/2 − to jest dobrze?
8 cze 19:08
8 cze 19:09
Basia:
Jack policzyłam to; patrz wyżej
8 cze 19:10
ssssssss: Ω≥
29 gru 14:52