pomocy
sonia: pomocy! mam narysować obszar całki ∫f(x,y)dydx i jej przedział to od: (2−x) na dole, do
(\sqrt{2x−x
2}) u góry.
i musze to narysować
Basia:

chodzi tylko o obszar całkowania ?
jeżeli tak to:
1. dziedzina
−x
2+2x≥0
−x(x−2)≥0
x∊<0,2>
2. narysuj wykres y=−x+2 w przedziale <0,2>
3. narysuj wykres y =
√−x2+2x w przedziale <0,2>
aby wykres był w miarę dokładny szukamy punktów wspólnych
√2x−x2=2−x /()
2
2x−x
2=(2−x)
2
2x−x
2=4−4x+x
2
2x
2−6x+4=0 /:2
x
2−3x+2=0
Δ=9−8=1
x
1=
3−12=1 ⇒ y
1=2−1=1
x
2=
3+12=2 ⇒ y
2=2−2=0
punkty przecięcia
A(1,1) B(2,0)
obszar całkowania to obszar między prostą a parabolą
to jest to zielone razem z łukami ograniczającymi
(ten niebieski łuk nie jest półkolem, jest "kawałkiem" paraboli, ale nie umiem tu tego
narysować)
sonia: super dziekuj

! a umiałabyś zamienić kolejnosć całkowania

tzn teraz jest dy)dx a musze
zamienic na dx)dy jesli wiesz o co mi chodzi