Zadanie 1.
| 1 | 3 | |||
Dana jest funkcja kwadratowa f(x)= − | x2 + x + | |||
| 2 | 2 |
| 1 | 3 | |||
Δ=12 − 4 * (− | ) * | |||
| 2 | 2 |
| 3 | ||
Δ=1 − 2 * | ||
| 2 |
| 6 | 2 | |||
Δ=1 − | = 1 − 2 | |||
| 4 | 4 |
| 1 | ||
Δ=−1 | ||
| 2 |
| −b | ||
xw= | ||
| 2a |
| −1 | ||
xw= − | = 1 | |
| −1 |
| −Δ | ||
yw= | ||
| 4a |
|
| ||||||||||||||||||
yw= | = | ||||||||||||||||||
| −1 | −1 |
| 3 | ||
yw= − | ||
| 2 |
d) Hmmm...
e)
Wartości na końcach przedziałów
| 1 | 1 | 1 | ||||
x= 2 y= 22 + 2 + 1 | = 4 + 2 + 1 | = 7 | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | ||||
x= 4 y= 42 + 4 + 1 | = 16 + 4 + 1 | = 21 | ||||
| 2 | 2 | 2 |
| −1 | ||
p= | = 1 | |
| −1 |
|
| 3 | ||||||||||||||||||||||
q= | = | = − | ||||||||||||||||||||||
| −2 | 4 |
A(2;7,5) B(4;21,5) W(1;−0,75)
Z wykresu odczytuję, że najwyższą wartością jest 21,5 dla x=4
f)
p i q jest policzone w poprzednich podpunktach, więc wystarczy namalować wykresik i odczytać
przedziały monotoniczności
Wyszło mi (1;∞)
g)
tak jak wyżej. Ja wyliczał że jest to przedział (−0,75;∞)