Katy w okręgu
gimigis: Dany jest okrąg o promieniu 6 cm. Podaj miarę kąta wpisanego opartego na tym samym łuku tego
okręgu jeśli łuk ma długość 15/2π. Powie mi ktoś jaka ma być odpowiedź? Chce sobie spr.
8 cze 17:35
Basia:
miara kąta jest wprost proporcjonalna do długości łuku na którym jest oparty
na półokręgu oparty jest kąt wpisany α=90 (albo w radianach x=
π2)
półokrąg ma długość πr
stąd
lub w radianach
policz β i y
| | 15 | |
nie wiem czy Twoje L= |
| czy L=152π |
| | 2π | |
8 cze 17:42
mila: podaj wzór na długosc łuku
8 cze 17:44
8 cze 17:44
Basia: no to podstaw do tego co Ci napisałam i policz
8 cze 17:45
gimigis: ł = mój kąt razy r
8 cze 17:45
gimigis: rozumiem Twój zapis ale mi nie wychodzi:(
8 cze 17:49
gimigis: wyszło tym sposobem i jeszcze taki innym

thx
8 cze 17:59
gimigis: takim*
8 cze 18:01