HELP
malutka: Ciągi geometryczne HELP



Przyjmijmy, że ciąg (an) jest ciągiem geometrycznym.
Znajdź iloraz tego ciągu i a10, jeśli a1 =1 i a11 =32
jak to rozwiązać
Proszę o pomoc
9 cze 20:47
Lucyna: an = a1qn−1
skoro masz a11 i a1 to z wzoru na ogólny wyraz ciągu możesz wyliczyć q a później
korzystając ponownie ze wzoru na ogólny wyraz ciągu możesz wyliczyć a10
9 cze 20:53
Lucyna: | | a11 | |
lub też jak obliczysz q to a10 = |
| |
| | q | |
9 cze 20:53
abba: a)
a1 = 1 oraz a11 = 32
Mamy a11 = a1*q¹⁰
q¹⁰ = a¹¹ : a¹ = 32 : 1 = 32
q = √2
−−−−−−−−−
a₁₀ = a1*q⁹ = 1 *(√2)⁹ = 16√2
===========================
19 kwi 10:54