tw cos
Laura: 806. W trojkacie ABC dane sa: |kąt CAB|=|kat ABC|=70 stopni, |AB|=5. Oblicz |AD|, gdzie D jest
srodkiem boku BC.
10 cze 19:11
Godzio:

(2a)
2 = (2a)
2 + 5
2 − 2*5*2a*cos70
0 = 25 − 20acos70
x
2 = a
2 + 5
2 − 2*a*5cos70
| | 625 | | 250 | |
x2 = |
| − |
| |
| | 400cos270 | | 20 | |
| | 25 | | 25 | | 25 − 200cos270 | |
x2 = |
| − |
| = |
| |
| | 16cos270 | | 2 | | 16cos270 | |
| | 25(1 − 8cos270 | |
x2 = |
| |
| | 16cos270 | |
Jeśli chodzi o wynik przybliżony to sobie podstaw
cos70 ≈0,34
10 cze 20:23
Laura: dzieki a pozostale zalaczniki poczaisz i rozwiazesz mi zadania?
:
http://ifotos.pl/zobacz/Zdjecie15_exeesr.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/Zdjecie15_exeesn.jpg
http://ifotos.pl/zobacz/Zdjecie15_exeess.jpg/
http://ifotos.pl/zobacz/Zdjecie15_exeesa.jpg/
http://ifotos.pl/zobacz/Zdjecie15_exeear.jpg/
zadanie:
803, 804, 805, 806, 807, 808, 809, 810, 811
3, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 12
przepraszam za jakos ale robilam telefonem..
10 cze 20:32
robinka:

804:
a=10
b=15
c=8
d=6
x+y=15−10=5
x=5−y
x
2+h
2=c
2
y
2+h
2=d
2 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2y−y
2=c
2−d
2
(x−y)(x+y)=64−36=28
(5−y−y)(5−y+y)=28
(5−2y)*5=28
25−10y=28
−10y=3
y=−0,3 i wychodzą mi jakieś głupoty

czy mógłby ktoś to sprawdzić ?
10 cze 22:36
robinka:

zad 7
α=120
Z twierdzenia cosinusów
x
2=3
2+8
2−2*3*8cos120
x
2=9+64−48cos(90+30)
x
2=73−48*sin30
x
2=73−48*0,5
x
2=73−24
x
2=49
x=7
10 cze 22:43
robinka:

α=45+70=115
x
2=4
2+5
2−2*4*5cos115
x
2=16+25−40cos(90+25)
x
2=41−40sin25
x
2=41−16,8
x≈4,91
10 cze 22:49