matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 264,
263
,
262
,
261
,
260
,
259
,
258
,
257
, ...,
całe
Zadania
Odp.
7
seboo:
Wskaż, ze ciag an jest malający...
4n+2
a
n
=
5n−1
Prosiłbym o dokladne napisanie, poniewaz mam podobne przyklady i mysle, ze mozna by je zrobic
9
Łukasz:
a
n
=(4−n)
2
7
KASULKA:
:::rysunek::: Pomóżcie!
2
łi:
Ile wynosi e
∞
? Bo e
−∞
to 0, a e
∞
?
1
demotyw123:
Zad 1. Skonstruuj dwa różne trójkąty równoramienne tak, aby każdy z nich miał obwód równy 15a
1
Ola:
sinx+sin2x+sin3x=cosx+cos2x+cos3x
4
Stefan:
Naszkicuj wykresy funkcji f i g. O jaki wektor należy przesunąc wykres funkcji f, aby otrzymać wykres funkcji g?
1
Arek:
Witam i proszę o pomoc : ) Dany jest wielomian w(x)=x
5
−6x
4
+ax+4x o którym wiadomo, że w(−2)=8. Wyznacz a.
3
Ona:
Mam takie zadanie. DWIE PROSTE RÓWNOLEGŁE PRZECINAJĄ JEDNO RAMIĘ KONTA
1
Kaśka:
jak policzyć granicę funkcji f(x)=ln(2x+1)−x
2
przy x zmierzającym do +
∞
5
Stachu_wwy:
Przekrojem osiowym stożka jest trójkąt równoboczny o boku długości
√
3
. Oblicz a) objętość stożka
2
kika:
oblicz pole i obwód trapezu prostokątnego w którym górna podstawa jest dwa razy krótsza od dolnej kąt ostry ma miarę 60stopni a wysokość wynosi 10dm
6
magdalena:
Objętość sześcianu w którym długość przekątnej ściany wynosi 20{2} cm jest równa ?
2
Asio:
wiedzac że wiedząc że log a=−3 a log b=2 oblicz wartość a
3
b
4
0
aaa:
PLANIMETRIA
! przy pomocy teodolitu dokonano pomiarów katow pod jakim z miejsc B iC widac obiekt A lezacy po
3
Stachu_wwy:
pole trapezu prostokątnego o podstawie 8cm i 5cm oraz kacie ostrym 60
o
wynosi:
3
CDS:
Co to za zadanie i jak je rozwiązać?
3
michalek:
1.Oblicz miary kątów rombu , jeżeli długość jednej z przekątnych stanowi 75% długości jego boku.
2
kkic:
Gdy mam przykładowo takie zadanie:
2
dominika:
oblicz róznice tego ciągu i zapisz kolejne dwa jego wyrazy
6
mateusz:
Ciało o masie m spada pionowo z wysokosci h w jednorodnym polu grawitacyjnym o przyśpieszeniu,jaką prętkość uzyska przed wypadkiem jak ta pretkość zależy od masy ciała?
11
Dorota :
funkcja liniowa wyznacz wzór funkcji linowej jeżeli A(−4,3) a B(5,−3)
2
eggman:
Promień okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o podstawie wynoszącej 4 jest równy 1. Znajdź długość ramienia tego trójkąta.
5
mały miś::
uzasadnij,że dla n naturalnego liczba 58
n
−1 jest podzielna przez 19
1
nizlov:
Witam.
1
WujekPa:
Wyznacz obraz odcinka AB, gdzie A=(4,−2), B=(1,1) w symetrii względem prostej y=1/3*x
1
mika:
Radek co kilka dni kupuje za 3 zl wafle na wage. Gdy pewnego dnia cena kg wafelkow wzrosla o 3 zl Radek mogl za swoje 3 zl kupic ich o 5 dag mniej niz dotychczas. Ile kosztuja wafelki po
1
melania.:
na podstawie danych wyznacz wspolczynniki A, B w rownaniu ogolnym prostej l: k jest prostopadle do l
1
Kasia:
W trapezie ABCD podstawy AB i DC mają długość 10 cm i 4 cm. Oblicz stosunek pól trójkątów CDS i ABS, jeśli S jest punktem przecięcia się przekątnych AC i DB.
2
mały miś::
Basia
mówi,że
Eta
kłamie.
Eta
mówi,że
Jack
kłamie, a
Jack
mówi, że obydwie
Panie
kłamią.
7
Pomocy !! :(:
1.W trójkącie ABC poprowadzono dwie proste równoległe do boku AB i dzieące bok AC na trzy równe odcink. Te proste podzieliły trójkąt na trzy figury. Oblicz stosunek pól tych figur
1
Paulina:
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne AB i AC mają długość 12 cm i 16 cm. AD jest wysokością w tym trójkącie. Oblicz stosunek pól trójkątów:
3
mika:
Kowalski zlozyl w banku 20000 zl na lokate dlugoterminowa. Jakie bylo oprocentowanie w tym banku jezeli po dwoch latach na jego koncie bylo 24000 zl (po uwzglednieniu 20 procentowego
13
morfepl:
x
3−log
x
3
=900
1
mika:
Na pewnym przyjeciu para gospodarzy podjela 30 gosci. Czesc gosci wyszlo wczesniej,zegnajac sie wyminili usciskami dloni z wszystkimi pozostalymi goscmi i z gospodarzami. Usciskow dloni bylo
1
mika:
Radek co kilka dni kupuje za 3 zl wafle na wage. Gdy pewnego dnia cena kg wafelkow wzrosla o 3 zl Radek mogl za swoje 3 zl kupic ich o 5 dag mniej niz dotychczas. Ile kosztuja wafelki po
16
sandra:
jak wyliczyć to równianie? 3
log(x+9)−log(x−12)
=27
log
2
x
1
Diler:
Wielomian W(x) przy dzieleniu przez (x+3) daje resztę 6, a przy dzieleniu przez (x−2) daje resztę 1. Wyznacz resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)=(x−2)(x+3).
6
melania.:
oblicz wspolrzedne punktu S przeciecia srodkowych w trojkacie ABC, jesli: A(0,0)
5
Michał:
Sprawdź, czy liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x). Jeśli tak, określ krotność tego pierwiastka:
4
KAMILA. PROSZĘ O POMOC :(:
Dany jest trójkąt równoramienny, którego ramię ma długość 4 cm, a podstawa 4√3 cm. Oblicz odległość środka podstawy do ramienia trójkąta.
1
basia:
piecsetgramowe czekoladki pakowane sa w pudelka w ksztalcie graniastoslupa prawidlowego czworokatnego o przekatnej podstawy pierwiastek z 392cm. oblicz wysokosc pudelka wiedzac ze
1
KAMILA. PROSZĘ O POMOC :(:
Dany jest trójkąt równoramienny, którego ramię ma długość 4 cm, a podstawa 4√3 cm. Oblicz odległość środka podstawy do ramienia trójkąta.
2
Nieznajoma:
Znajdz wszystkie wartości x, dla których dane trzy liczby (w podanej kolejności) tworzą cią geometryczny. Mając znalezione wartości x, wyznacz ten ciąg.
3
Dorota :
funkcja f określona wzorem f(x)=−2x+4 x∊R , wiadomo, że wykres funkcji liniowej g jest prostopadły do wykresu funkcji f i przechodzi przez punkt (2,0).
1
karolina007:
y=2
x
− 1 określ:
1
eggman:
W trójkąt prostokątny wpisano półokrąg w ten sposób, że jego średnica zawiera się w przeciwprostokątnej, a przyprostokątne są styczne do łuku półokręgu. Środek półokręgu
2
Dziaku:
Temat : Rownania i nierownosci z dwoma niewiadomymi. Dzis mieliesmy najtrudniejsze zadania i zadala nam pare podpunktow, dwa zrobilem sam lecz tych
1
KAMILA. PROSZĘ O POMOC!:
5
Kinia :
sin
4
x+cos
4
x=cos4x
3
Nieznajoma:
Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (an) wiedząc, że: a5−a3=1680 i a3+a4=560
2
Dorota :
pomóżcie prosze
3
eggman:
Wykaż, że środki boków trapezu równoramiennego są wierzchołkami rombu.
2
Ala:
Baardzo proszę o pomoc: w ciągu geometrycznym o nieparzystej liczbie wyrazów suma pierwszego i środkowego równa się 17,
6
Mateuszek:
Leżę i kwiczę.
7
magdalena:
2.4 m
2
. Ile to decymetrów sześciennych ?
10
eggman:
:::rysunek::: Koła przedstawione na rysunku mają promienie o długościach 3 i 6. Oblicz pole trójkąta
24
Justysia89:
∫cos
2
x dx
0
Dorota :
pomocy w zadaniu prosze was tamto wczesniejsze zad z funkcją linową....
4
Mariusz:
POLITECHNIKA WARSZAWSKA
STUDIA
Witam wszystkich zainteresowanych studiami na PW lub studiujących. Mam pytanie, jaki kierunek
20
Barnejek:
Dane są wierzchołki A=(−2;−3), B=(5;−1) równoległoboku ABCD i jego środek symetrii S=(1;2). Wyznacz pozostałe wierzchołki tego równoległoboku.
14
Ola:
sin2x*tgx=1
1
melania.:
dany jest odcinek o koncach A(−1,2), B(7,−4) a) podaj rownanie ogolne prostej AB
4
eggman:
Długość podstawy trójkąta wynosi 10. Oblicz długość odcinka równoległego do podstawy i dzielącego pole trójkąta na połowy.
2
jula:
Siema ; ) Pomożecie?
1
edzia:
Prawo Czekowe...
4
Michał:
Mam problem z jednym zadaniem, wydaje mi się, że rozwiązuje je dobrze, więc albo wynik w książce jest zły, albo ze mną jest coś nie tak
2
Grigori:
1−2x
2
∫
√
dx
1−x
2
4
daw:
Mam problem z 5 zadankami z matematyki
1
Kamila:
ile metrów kwadratowych szkła zurzyto na akwarium w kształcie prostopadłościanu o podstawie 1.5na 0.8 i wysokości 60cm.
1
Grigori:
∫
√
1−x
2
+x
4
dx
22
nizlov:
Jak wyliczyc wysokosc scian bocznych w ostroslupie czworokatnym
2
Michał:
rozwiąż równanie. całkiem zapomniałem jak to zrobić... na krzyż? proszę o pomoc
1
Kamil:
4x
4
−1=0
1
eggman:
W kąt wpisano dwa okręgi styczne do siebie i ramion tego kąta. Odległości środków tych okręgów od wierzchołka kąta wynoszą odpowiednio 4 i 8. Oblicz długości promieni tych okręgów.
6
melania.:
wyznacz wspolrzedne punktow podzialu odcinka AB na trzy odcinki rownej dlugosci, jesli A(2,−3) , B(−10,3). prosze o pomoc, wiem jak to zrobic, by byly dwie rowne czesci, ale trzy?
2
milka12:
dla jakiej wartości k funkcja liniowa określona wzorem f (x) = (3 − ( w liczniku ) 2k + 3(a w mianowniku) 4 ) x+ 3 jest rosnąca
2
Ernyk:
Znajdź środek symetrii figury złożonej z dwóch prostych: a) przecinających się
2
kwiatuszek:
7
12
*
7
12
−2*
√
95
/7*
√
95
/12= 7 i 12 pod kreską ułamkową
2
kwiatuszek:
f(x)=−2/x+3 i odczytaj zb.rozw.nierówności f(x)<−1
2
magdalena:
Objętość prostopadłościanu o wymiarach 1dm * 4 cm * 5cm jest równa ?
1
łi:
a
n
=(
n
2
+1
n
)
1
1−n
0
jadzka:
:::rysunek::: Hej
1
łi:
a
n
=(
n+1
2n
)
n
0
ZuziA:
BŁAGAM POMÓŻCIE MI W TYCH ZADANIACH!
1
bogus:
Jaka ilość promieniotwórczego preparatu o masie 1g i czasie połowicznego rozpadu 24 godz. zostanie po 7 dniach.
0
Mariusz:
POLITECHNIKA WARSZAWSKA
STUDIA
Witam wszystkich zainteresowanych studiami na PW lub studiujących. Mam pytanie, jaki kierunek
2
Hektor:
Do przetargu na wykonanie pewnej sieci energetycznej stają dwie firmy polskie i dwie zagraniczne. Z uwagi na ograniczenia czasowe należy wybrać dwie firmy, które wspólnie
6
Tomek:
:::rysunek::: Rysunek przedstawia przewodnik i kierunek prądu(czerwone) oraz linie pola magnetycznego
5
Lusia:
Dany jest ciąg −1,3,−9,27,−81.....2186.Ile wyrazów liczy ten ciąg? Oblicz sumę wszystkich wyrazów tego ciągu.Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
23
Cinu:
skróć:
x
3
−6x + 3x + 10
x
2
−7x + 10
11
TomekBB:
Prosta m przecina okrąg o promieniu 5 cm. Określ położenie tego okręgu względem prostej rownoległej do m i odległej od niej o :
6
Asia:
Funkcja f jest okreslona wzorem f(x) = 2x − 5/ x−8. a) wyznacz dziedzine funkcji f wiedzac,ze jej zbiorem wartosci jest zbior ZW = { −4, −2/5,
5
Kambok:
Trzy liczby ktore tworza ciąg geometryczny dają 35.Jeśli do pierwszej liczby dodać 4,do drugiej 5,a do trzeciej 1 to otrzymane sumy utowrzą ciąg arytmetyczny
1
Max:
W trójkąt prostokątny wpisano koło o promieniu 4 cm. następnie poprowadzono odcinek De o koncach należących odpowiednio do boków AC i BC, równoległy do boku AB i styczny do wpisanego
3
chosen:
:::rysunek:::
ctg α
1. Udowodnij, że: cos
2
α =
tg α + ctg α
1
madzia :
Środkowa prowadzona z wierzchołka kąta ostrego równoramiennego trójląta prostokątnego ma dłogość 5. Oblicz pole tego trójkąta
1
Asia:
Dla jakich wartości parametru a rozwiązaniem układu równań
6
megi:
Pomoże ktoś w układzie równań? 4ab+a
2
=48
1
under:
Witam mam takie pytanie: czy taki przypadek z wartością bezwzględną będziemy rozpatrywali:
1
Lidka:
W trapez równoramienny ABCD wpisano koło o promieniu długości 6 cm. Nastepnie przedłużono ramiona AD i BC do przecięcia w punkcie O. Wiedząc, ze pole trapezu wynosi 156 cm
2
, a dłuższa
1
Max:
W równoległoboku o kącie rozwartym 150 stopni, długości wysokości pozostają w stosunku 1:2. Wiedząc, że pole równoległoboku jest równe 49 cm
2
oblicz:
2
zuza:
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w czterech rzutach monetą uzyskamy więcej orłów niż reszek.
5
Marta:
Podaj wzor funkcji, ktorej dziedzina jest zbior D= R − {0} i ktora ma cztery miejsca zerowe: −2, −1, 1, 2.
1
xxx:
prosze o pomoc w zadaniu: w urnie sa 2 kule biale i 4 czarne. osoby A i B na zamianę wyjmują kule i odkladają, A wybiera
9
Adam:
http://img266.imageshack.us/img266/1112/aaaael.jpg
12
Jan:
:::rysunek::: Kilka zadań
3
Kiejstut:
Pole koła jest równe 72
1
4
cm
2
. Cięciwa CD przecina średnicę AB w punkcie odległym o 5 cm od środka koła. Wiedząc że pole trójkąta EBD jest 9x większe od pola trójkąta ACE, oblicz
4
truskawka:
zbadaj monotoniczność ciągu an= −2n +20
1
Ewa:
POMOCY
18
Ola:
Pomóżcie bardzo prosze
! funkcja ε
x
* ( x
2
− 3)
2
zuza:
Czwarty wyraz ciągu geometrycznego równa się 3, a piąty −3/2. Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów tego ciągu.
2
Adam:
funkcje trygonometryczne: sprawdź podane tożsamości
1
truskawka:
wykaż , że ciąg an= n2 + 3n − 10 jest rosnący , bn= −5n2 +10 malejący , bn = − 3/4n − 1/3 malejący
7
440SixPack:
Oblicz prawdopodobieństwo trafienia trójki w Małym Lotku (5 liczb z 35)
2
Godzio:
Rozwiąż graficznie układ nierówności
2
gimigis:
znam a
1
i wiem, że a
2
+ a
3
= 20. Jak obliczyć q
a
1
= 1
4
Tomek:
:::rysunek::: Lisek mam jeszcze jedna prośbę o zad.
2
karolina007:
Bardzo proszę o pomoc...
8
gosia:
|x|=1−y 2x−y=3
2
zuza:
Proszę o sprawdzeenie
Czwarty wyraz ciągu geometrycznego równa się 3, a piąty −3/2. Oblicz sumę sześciu
6
karolcia :
:::rysunek::: cześć
1
Prawdopodobieństwo:
Tomek i Rafał wprowadzają się do swoich mieszkań na dwóch krakowskich osiedlach. W każdym dla lokatorów przygotowano 200 mieszkań. Na pierwszym osiedlu (w którym zamieszka Tomek)
0
Proszę o pomoc :( :
Witam mam takie zadanie, że mam uzupełnic luki w tabelce oto link do tej tabelki : http://img248.imageshack.us/img248/7342/statki.jpg
0
Olala:
Czy ktoś może pomóc mi z poniższym zadaniem bo mój umysł jest ściśle humanistyczny
0
Olala:
W pierwszej klasie pewnej szkoły przeprowadzono pod koniec roku szkolnego badanie stopnia opanowania techniki wykonywania prostych obliczeń matematycznych w zakresie 100. Dzieci
6
Tomek:
Witajcie. Mam mały problem z zadaniem , które bardzo jest dla mnie ważne czy mógłby ktoś mi pomóc z tym zadankiem. Bym był bardzo wdzięczny.
13
karolina007:
Określ dziedzinę funkcji y=log
3
(x−2)
3
???????????????:
Suma dwóch kolejnych liczb naturalnych wynosi 56. Jakie to liczby
9
riki :
y =
√
ln (x−1)/(x)
2
Proszę o pomoc :( :
Witam mam takie zadanie, że mam uzupełnic luki w tabelce oto link do tej tabelki : http://img248.imageshack.us/img248/7342/statki.jpg
4
Kiejstut:
:::rysunek::: W trójkącie prostokątnym ABC dane są |AC| = 3cm, |∡CAB| = 90*, |∡ABC| = 30*. Przyprostokątna AB
2
Jan:
Fizyka Niektóre elektrowozy w czasie hamowania wykorzystują silniki elektryczne do wytwarzania energii
3
Damian:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez pkt. P(2,−5) i prostopadłej do podanej prostej y= − 6. Jak to zrobić ? Dokładnie wytłumaczcie.
2
Michaś:
Bardzo proszę kogoś o pomoc.Zadanie dla mnie niezrozumiałe i jestem troszke w kropce:(
1
Michałek:
Witam. Proszę o pomoc z tymi zadaniami:
3
kuba:
ile może istnieć kodów mających na poczatku 4 litery a następnie 3 cyfry (litery i cyfry mogą sie powtarzać) jeśli mogą w nich występowac
1
onna:
ostrosłup przecięto płaszczyzna równoległa do podstawy i dzieląc jego wysokość w stosunku 1:2. oblicz stosunek objętości otrzymanych brył. rozważ 2 przypadki.
1
aga:
Rozwiąż nierówności: |||x−1|−1|−1|≤1
1
MilenAAA:
Sieć komputerowa pewnej instytucji jest uszkodzona. Wysłany e−mail dochodzi do adresata z prawdopodobieństwem ½. Dla zwiększenia prawdopodobieństwa dotarcia pewnej ważnej
2
mishi:
Jest to wzór na promień okręgu wpisanego czy opisanego na trójkącie?
2
king:
mam zad. W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym krawędź podstawy ma długość 6cm, a krawędź boczna
0
ewelina:
ewelina: Pomocy mam takie zadanie : Z urny w której jest 30 losów w tym 6 wygrywających wyciagamy 3 losy. Na ile spsobów mozna wylosować? a) dokładnie 1 los przegrywający b)
4
asia :
:::rysunek::: cześć
3
HEKTOR:
Spółka informatyczna zrealizuje dwa projekty: pierwszy z prawdopodobieństwem 0,82 drugi – 0,71. Wiadomo, że projektów nie można realizować równocześnie. Oblicz prawdopodobieństwo, że
2
onna:
w kwadrat ABCD wpisano koło. w to koło wpisano kwadrat tak że jego boki są równoległe do boków kwadratu ABCD. Różnica pól tych kwadratów wynosi 2 cm2. Oblicz pole koła.
3
onna:
dany jest okrąg o środku O i promieniu r=5 cm oraz dwa inne okręgi o środkach B i C styczne do niego wewnętrznie i jednocześnie styczne do siebie. Oblicz obwód trójkąta ABC. Sporządź
4
Seboo:
Oblicz 3 i 5 wyraz ciagu geometrycznego , jeśli: a) a
6
=100 , q=10
1
kaja:
mówimy ze liczby a i b są jednokładne względem liczby 2 w skali −3 gdy a−2=−3(b−2). Podaj przykład pary liczb jednokładnych.
1
kaja:
znaleźć wszystkie liczby naturalne dwucyfrowe które wzrastają 9−krotnie gdy między cyfrę jedności i dziesiątek wstawimy zero.
1
Anulka:
Trudne zadanie którego nie rozumiem:( Wykorzystaj twierdzenie sinusów do obliczenia pola trapezu:
22
Lahahaha:
Cześć! Potrzebuję siatkę graniastosłupa prostego, którego podstawą jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 3 cm i 4 cm, a krawędź ma 1 cm.
2
madzia:
co robie zle ? podobne zadanie jak wczesniej..ale wynik mi wychodzi zły ; //
1
Bari:
Wyznacz symetrię środkową, w której obrazem punktu A=(3;−2) jest punkt B=(−3;2).
3
Duren mongolowaty:
Obraz przedmiotu uzyskany za pomocą soczewki skupiającej o ogniskowej 40cm powstaje w odległości 60cm od soczewki. Musze narysować konstrukcje obrazu..
1
kaja:
ile minut brakuje do 12−stej jeżeli pięćdziesiąt minut temu było cztery razy tyle minut co po 9−tej
?
1
danka:
oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt a)prostokątny równoramienny, którego wysokość opuszczona na przeciwprostokątną ma długosc 3
1
riki :
i jeszcze jedno xD obliczyć wartość przybliżoną
3
riki :
policz wszystkie granice funkcji f(x)=x+
1
2
ln(x−1)
5
karola:
Bardzo prosze o pomoc, siedzę nad tym zadaniem od godziny i nie wiem jak sie za niego zabrać
10
madzia:
|x
3
−3x−2|≤x
3
−3x−2
8
madzia:
|x+1|
3
−3|x+1|
2
≥0 ....
3
Cinu:
skróc wyrażenie wymierne
5y
2
− 20y +20
8 − 4y
1
madzia:
5|x|+2|x|
3
≥0
6
Antek:
Prosta o rownaniu y=(a−1)x+5 jest rownolegla do prostej o rownaniu y=3x+1, gdy: A) a=3 B) m=1 C) a=2 D) m=−2
4
KASSKA:
BŁAGAM POMÓŻCIE! ; ((((
3
Antek:
Odleglosc Srodkow dwoch okregow o rownaniach x
2
+y
2
=3 i x
2
+y
2
−2x=0 jest rowna: A) 1 B)2 C)3 D)4
1
Antek:
Eta pomoz mam jeszcze dwa zadanka
1
POMOCY:
Narysuj wykres funkcji y= − |x
2
−3|−2x
14
madzia:
4|x|−|x|
3
≤0
5
riki :
lim x−>−2 x
3
+ 8 / x+2
7
MATH:
Na ile sposobów można wylosować z talii kart cztery karty, tak aby: a) wszystkie były tego samego koloru
1
tomek:
Stosunek dwóch odcinków jest równy 5/4 oblicz długość tych odcinków wiedząc że jeden z nich jest o 2 cm krótszy od drugiego
3
Antek:
Prosta o rownaniu 2x+my−1=0 jest rownolegla do osi y, gdy:
3
Antek:
Suma miar kata srodkowego i kata wpisanego, oprtych na tym samym luku (Co to jest luk?), jest rowna 150 stopni.
2
Ela:
Pomocy. W trapezie równoramiennym jedna z podstaw ma dł,8cm ramię 5cma przekątna jest równa 11 cm. oblicz dł. drugiej podstawy tego trapezu
1
tomek:
pomóżcie kąt wpisany jest o 50 stopni mniejszy od kąta środkowego wyznaczonego przez ten łuk oblicz miary obydwu kątów
7
madzia:
2x
3
−6x
2
+x−3≥(2x
2
+1)(x
2
−3x) taka nierówność .. dość kłopotliwa.
3
Olkaa9094:
12−2(x−1)
2
≤4(x−2)−(x−3)(2x−5)
0
Bella Vella:
Bardzo proszę o pomoc!
1
Olkaa9094:
5(x−1)
2(x+1)
x−3
−1 >
+
6
3
2
0
Eri:
Udowodnij, że obrazem środka odcinka w symetrii w symetrii środkowej jest środek obrazu odcinka.
6
Kinia:):
rozwiąż nierównośc: ||x−1|−7|>3
1
Bella Vella:
Bardzo proszę o pomoc!
6
madzia:
x
3
+12x
2
+44x+48=0
1
Bella Vella:
Bardzo prosze o pomoc w zadaniu:
1
Olkaa9094:
Dany jest trójkąt o wierzchołkach A:(2,5),B(−2,1),C(4,−1) a)napisz równanie prostej AB
2
edzia:
Prawdopodobieństwo
4
Antek:
Suma miar kata srodkowego i kata wpisanego, oprtych na tym samym luku, jest rowna 150
3
Justysia89:
Proszę pomóżcie
1
KASSKA:
Pomocy! ; ( Błagam.
1
kaja:
23
jaką liczbę należy wstawić miedzy cyfry licznika i mianownika
aby nie zmieniła się
45
jego wartość
1
edzia:
w poniedziałek mam sprawdzian z Matmy...
2
POMOCY:
Narysuj wykres funkcji y= − |x
2
−3|−2x
0
kaja:
Dziadek ma syna, wnuka i prawnuka. Suma lat dziadka i prawnuka równa jest sumie lat syna i wnuka. Jeśli zamienimy miejscami cyfry wieku dziadka, to otrzymamy wiek syna, a gdy zamienimy
2
Antek:
Osia symetrii wykresu funkcji kwadratowej f okreslonej wzorem f(x)=−2x
2
+20x+5 jest prosta o rownaniu
0
aga:
Rozwiąż równanie: |3−|x+5||≤1
12
POMOCY:
Narysuj wykres y=x|x−3|−x
0