oblicz odległość cięciwy CD od środka koła
Kiejstut: Pole koła jest równe 72 14 cm2. Cięciwa CD przecina średnicę AB w punkcie odległym o 5 cm
od środka koła. Wiedząc że pole trójkąta EBD jest 9x większe od pola trójkąta ACE, oblicz
odległość cięciwy CD od środka koła.
Obliczyłem skale podobieństwa i promień i nie wiem co dalej. Proszę o pomoc
30 maj 16:40
Kiejstut: Mogę liczyć na jakąś pomoc?
30 maj 18:51
mały miś::
Czy P(koła)= 7214 π cm2 ?
30 maj 19:39
mały miś::
| | 17 | |
skoro wyznaczyłeś r= |
|
|
| | 2 | |
i skala podobieństwa k= 3
| | IBEI | | IDEI | |
to |
| =3 oraz |
| = 3
|
| | ICEI | | IAEI | |
| | r+5 | |
ICEI= |
| i IEDI= (r −5)*3
|
| | 3 | |
ICDI= IICEI +IEDI =..................... =
15
ΔDOC jest równoramienny o ramionach "r"
z tw. Pitagorasa:
ta odległość=
√ r2 − (12ICDI)2 = ............. =
√16=
4
podstaw dane i taki wynik otrzymasz
30 maj 19:48
ola: Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak obliczyć skale?
10 wrz 12:52