Odleglosc Srodkow dwoch okregow
Antek: Odleglosc Srodkow dwoch okregow o rownaniach x
2+y
2=3 i x
2+y
2−2x=0 jest rowna:
A) 1 B)2 C)3 D)4
Z jakiego wzoru mma tu skorzystac

Pomozcie
29 maj 20:54
Eta:
o1: x2+y2=3 to S1(0,0)
o2: x2 −2x +4 −4 +y2=0 => ( x−2)2 +y2= 4 to ; S2( 2,0)
IS1S2I=2 ( odległość między 0 i 2 na osi Ox)
odp: B)
29 maj 21:22
Eta:
Oj sory ( pomyłka .... oczy już mi się kleją

poprawiam
o
2: x
2−2x +
1 −1 +y
2=0
o
2: ( x−1)
2+y
2= 1 to S
2( 1, 0)
|S
1S
2|=
1
29 maj 21:27
Eta:
czyli
odp: A)
29 maj 21:27