kwadrat
onna: w kwadrat ABCD wpisano koło. w to koło wpisano kwadrat tak że jego boki są równoległe do boków
kwadratu ABCD. Różnica pól tych kwadratów wynosi 2 cm2. Oblicz pole koła.
30 maj 12:24
Madzia:

Zauważ, że promień okręgu jest połową długości boku większego kwadratu.
Jest również połową długości przekątnej mniejszego kwadratu.
r − promień okręgu
x − dł. boku większego kwadratu
y − dł. boku mniejszego kwadratu
Z danych:
x
2 − y
2 = 2
Z rys.:
(2r)
2 − 2r
2 = 2
r
2 = 1
r = 1cm
Pole koła = πr
2 = π cm
2
30 maj 13:05
Basia:

r=
a2
a=2r
b
2=r
2+r
2=2r
2
b=r√2
P
czerwonego=a
2
P
niebieskiego=b
2
a
2−b
2=2
(2r)
2−(r
√2)
2=2
4r
2−2r
2=2
2r
2=2
r
2=1
r=1
P
koła=πr
2=π
30 maj 13:09