Logarytmy i wykładnicze
morfepl: x
3−log x3=900
przerosło mnie, jak ktoś ma jakiś pomysł to proszę o pomoc
31 maj 22:21
Basia:
czy w wykładniku na pewno jest logx3 = log10x3 ?
31 maj 22:24
morfepl: tak
31 maj 22:27
Basia:
x>0
x≠1
x
3−logx3=
x
3=900*x
logx3
x
3*x
log3=900*x
logx
y=logx ⇔ 10
y=x
(10
y)
3+log3= 900*(10
y)
y
(10
y)
3+log3 = 10
log900*10
y2
10
y(3+log3)=10
y2+log900
y
2+log900 = y(3+log3)
y
2−y(3+log3)+log900=0
log900=log9+log100=2+2log3
y
2−(3+log3)y+(2+2log3)=0
Δ=(3+log3)
2−4(2+2log3)=9+6log3+log
23−8−8log3 =
log
23−2log3+1
myślę, że to jest ≥0 (liczyć już mi się nie chce), ale trzeba
| | 3+log3−√log23−2log3+1 | |
y1= |
| |
| | 2 | |
| | 3+log3+√log23−2log3+1 | |
y2= |
| |
| | 2 | |
| | 3+log3−√log23−2log3+1 | |
x1=10 |
| |
| | 2 | |
| | 3+log3+√log23−2log3+1 | |
x2=10 |
| |
| | 2 | |
31 maj 22:57
Basia: w dwóch ostatnich ma być 10tasiemiec
31 maj 22:58
morfepl: w tym równaniu niezłe kwiatki wychodzą, wiem na pewno ze jedno z x będzie równe 30 bo to widać
prawie na pierwszy rzut oka
31 maj 23:00
Jack: to, co pod pierwiastkiem w x1 i x2 to zdaje się (log3−1)2.
31 maj 23:05
Jack: to, co pod pierwiastkiem w x1 i x2 to zdaje się (log3−1)2.
31 maj 23:05
Basia: a faktycznie; to się uprości
Δ=(log3−1)
2
√Δ=1−log3
| | 3+log3−1+log3 | |
y1= |
| =1+log3 |
| | 2 | |
x
1=10
1+log3
x
2=10
2=100
31 maj 23:12
Jack:
x
3−log x3=900
z def log.:
log
x 900 = log
x3
| log 900 | |
| = log x − log 3000
|
| log x | |
podstawienie: log x = y
log 900 = y
2 − y * log 3000
y
2−y *(log 3 + 3) − 2*log 3 − 2=0
Dalej już chyba tak samo jak u
Basi. Wydaje mi sie że tak szybciej.
31 maj 23:18
Basia:
skąd ta równość
log
x900=log
x3 ?
wg mnie
3−log
x3 = log
x900
| log900 | |
| =3−logx3=3−logx+log3 |
| logx | |
log900 = −(logx)
2+(3+log3)logx
(logx)
2−(3+log3)logx−(2+2log3)=0
31 maj 23:35
Jack: tak, zrobiłem błąd − właśnie poprawiałem... Ale sama idea wydaje mi się lepiej tu pasować.
31 maj 23:37
mały miś::
x >0 i x ≠1
logarytmujemy obydwie strony log dziesiętnym:
(3−logx + log3)*logx = log900
logx= t
t
2 −3t+t*log3 −2log3 −2=0
t
2 −( 3+log3)*t −2( 1+log3)=0
Δ= ............. = ( 1−log3)
2 √Δ = 1 −log3
t= 2 v t= 1+log3
logx= 2 => x= 100
| | x | |
lub logx= 1+log3 => |
| = 10 => x = 30
|
| | 3 | |
odp:
x= 30 v x= 100
31 maj 23:39
morfepl: dziekuję o takie coś mi właśnie chodziło
31 maj 23:50
maroo: pokaż jak obliczyłeś delte bo coś mi nie gra
9 gru 19:25
xzcsdv: α∑∀
14 paź 17:52