policzyć gdzie ma wartości dodatnie, gdzie jest rosnąca i gdzie jest wypukła
Ola: Pomóżcie bardzo prosze

!
funkcja ε
x * ( x
2 − 3)
30 maj 13:59
Basia:
czy to na pewno jest εx czy po prostu ex ?
30 maj 14:26
Jack:
policz pochodną, potem drugą pochodną i zapisz przedziały kiedy druga pochodna jest ≥0 a kiedy
≤0. W pierwszym przypadku jest wypukła w zbiorze x−ów, w drugim przypadku jest wklęsła w
zbiorze x−ów.
Przypuszczam że jednak ex...
30 maj 14:38
Ola: Ja to zadanie dostałam od kumpeli , ona takie miała na kolosie a ja mam to mieć jutro. I
napisałam mi właśnie ε
x więc teraz nie wiem... A moge prosić o rozwiązanie dle ε
x i dle e
x

Bo teraz sama nie wiem
30 maj 14:40
Jack: pochodne umiesz liczyć?
30 maj 14:42
Basia:
nie wiem czy Ola umie liczyć pochodne (raczej wątpię), ale na pewno powinna umieć
30 maj 14:45
Jack: dokładnie, dlatego osobiście co najwyżej mogę sprawdzić rozwiązanie.
30 maj 14:49
Ola: no właśnie nie bardzo

a chciałabym bo jak zobacze przykładowo rozwiązane zadanie to zrozumiem
o co chodzi i jak sie za to zabrać...a tak to lipa
30 maj 14:55
30 maj 15:01
Ola: więc
f'(x)=(ex)' * (x2 − 3) + ex * (x2−3)'
f'(x)=ex * (x2 − 3) + ex * (x2−3)'
tak? −.−
30 maj 15:28
Jack: tak, policz jeszcze pochodną (x2−3)
30 maj 15:29
Ola: f'(x)= e
x * (x
2−3) + e
x * (x
2)' − (3)'
f'(x)= e
x * (x
2−3) + e
x * 2x
30 maj 15:32
Ola: i co teraz dalej mam z tym zrobić ?
30 maj 15:44
Ola: czy to ma teraz wyglądać w ten sposób ?
ex * (x2 − 3) + ex * 2x ≥ 0
czyli
ex(x−1)(x+3) ≥ 0
ex(x2 + 2x − 3) ≥ 0
mógłby ktoś na to spojrzeć? Bardzo prosze
30 maj 16:21
Jack: to była pierwsza pochodna, teraz zrób jeszcze raz pochodną tej pochodnej.
30 maj 16:27
Ola: a jest jakiś wzór na (εx)' ? moge tu zastosować ten (xn)'=nxn−1 ?
30 maj 16:32
Jack: (ex)'=ex co innego (xn)'=n*nn−1. Zmienna to za kazdym razem x.
30 maj 16:59
Ola: nie rozumiem

co mam teraz zrobić ?
30 maj 18:17
Jack:
policzyłaś f(x)'=ex * (x2 − 3) + ex * 2x .
Teraz policz f(x)''=(ex * (x2 − 3) + ex * 2x )'.
f(x)''=ex(x2−3)+2x*ex+ex*2x+2ex.
Określi kiedy się to wyrażenie zeruje,tzn. zbadaj przedziały dla których f(x)''≥0 a kiedy
f(x)''≤0.
30 maj 19:30