Narysuj wykres
POMOCY: Narysuj wykres
y=x|x−3|−x
29 maj 11:25
Jack: rozpisz z definicji moduł. Rozpatrz dwa przypadki i dla nich na jednym wykresie wykonaj
rysunek.
29 maj 12:01
POMOCY: Wyszło mi
−x2+2x dla x<3
x2−2x dla x>3
Co dalej, bo za bardzo nie wiem
29 maj 12:04
Godzio: rysujesz 2 parabole tylko w tych przedziałach
i jeszcze x2 − 2x dla x ≥ 3
29 maj 12:14
POMOCY: Ale jak? Jak mam je wyliczyć?
29 maj 12:17
Jack:
juz je wyliczyles... funkcja −x2+2x dla x<3 (czyli x ∊ (−∞,3) ) oraz x2−2x dla x≥3 (czyli x∊
<3, ∞) ).
narysuj najpierw ta pierwsza funkcje, potem zmaż gumką wszystko co jest poza x ∊ (−∞,3).
Dokładnie tak samo dla drugiej funkcji.
29 maj 12:21
POMOCY: A jak mam wyznaczyć wierzchołek funkcji?
29 maj 12:37
29 maj 12:40
POMOCY: A jak mam rozumieć minus przy fynkcji? Jak mam to zaznaczyć na wykresie?
29 maj 14:34
Godzio: −x2 + 2x jeśli o to chodzi tzn. że funkcja ma ramiona skierowane do dołu
29 maj 14:56
Max: chodzi o współczynnik −x2 tak jesli o to chodzi no to parabolke rysujesz ramionami do dołu
wszystko masz na tej stronie co poałem
29 maj 14:56
Godzio: zaraz Ci narysuje jak mi się uda, żebyś mógł sprawdzić czy Ci wyszło dobrze
29 maj 15:09
Godzio:
f(x) = −x2 + 2x dla x∊(−∞,3)
Miejsca zerowe: −x(x−2) => x = 0 v x = 2
p = 1
f(3) = −9 + 6 = −3
f(x) = x2 − 4x dla x ∊ <3,
∞) − tego kreskowanego nie rysuj bo to jest tylko żebyś to
lepiej zobaczył
Miejsca zerowe: x(x−4) => x =0∉ D v x= 4
29 maj 15:22