funkcaja logarytmiczna
karolina007:
Bardzo proszę o pomoc...
Moje pytanie dotyczy funkcji logarytmicznej...
co jeśli lognarytm przy podstawie wynosi np. jedna druga a argument logarytmu np x
2−9?
30 maj 15:46
Basia:
ale o co właściwie pytasz ?
funkcja jest na pewno malejąca (bo podstawa a=12<1)
x2−9>0 ⇔ (x−3)(x+3)>0 ⇔ x∊(−∞,−3)∪(3,+∞) czyli
D=(−∞,−3)∪(3,+∞)
m.zerowe:
x2−9=1
x2−10=0
x1=−√10
x2=√10
czy o to Ci chodziło ?
30 maj 16:48
karolina007: dlaczego x2−9=1 przy wyliczaniu miejsca zerowego?
30 maj 17:17