z tr.AEB
90+α+α+β=180
β=180−90−2*37 = 90−74=16
z tr.ACB
α+β+γ=180
γ=180−37−16=180−53=127
| AC | AB | BC | |||
= | = | ||||
| sinα | sinγ | sinβ |
| 5 | ||
AB = | *sin127 | |
| sin37 |
| 5 | ||
BC = | *sin16 | |
| sin37 |
| AC | AD | CD | |||
= | = | ||||
| sinx | sinδ | sinα |
| 5 | ||
AD= | *sin16 | |
| sin127 |
| 5 | ||
CD= | *sin37 | |
| sin127 |
| h | ||
sinα= | ||
| BC |
| 5 | ||
h=sin37* | *sin16=5*sin16 | |
| sin37 |
| 5 | 5cos37 | |||
AB = | *sin127= | =5ctg37 | ||
| sin37 | sin37 |
| 5 | 5 | |||
CD = | *sin37= | *sin37=5tg37 | ||
| sin127 | cos37 |
| 5ctg37+5tg37 | 25(ctg37+tg37)*sin16 | |||
P= | *5sin16 = | |||
| 2 | 2 |