wielomiany
madzia: co robie zle ?
podobne zadanie jak wczesniej..ale wynik mi wychodzi zły ; //
|x3−4x|>x3−4x
czyli :
−x3+4x<0 ... i to jest sprz.
x3−4x>0
x(x2−4)>0
czyli x>0 (i tutaj "i" czy "lub" ?) x2−4>0
z delty to wychodzi (−∞,−2)u(2,+∞)
ewentualnie x2>4
x>2
a w odpowiedziach jest x e (−∞,−2)u(0,2) ...
30 maj 08:28
Godzio:
| x3 − 4x | = −x3 + 4x ⇔ x3 − 4x < 0
Kiedy to wyrażenie jest mniejsze od zera to zauważ że mamy taką sytuację:
wartość bezwzgl. z liczby ujemnej jest większa od liczby ujemnej
|...| > − ... czyli ta nierówność jest spełniona przez każdego x z tego przedziału
x(x2−4) < 0
x(x−2)(x+2) < 0 (narysuj sobie "fale" i odczytaj rozwiązanie)
x∊(−∞,−2)∪(2,0) − to jest odpowiedź gdy x3 − 4x < 0
| x3 − 4x | = x3 − 4x ⇔ x3 − 4x ≥ 0
Kiedy mamy taką sytuację to widać że:
bezwzględność z liczby dodatniej > tej samej liczby dodatniej
i tu bedzie sprzeczność bo te 2 liczby zawsze będą sobie równe
Odp:x∊(−∞,−2)∪(2,0)
30 maj 11:45
Basia:
1.
x3−4x≥0
wtedy |x3−4x|=x3−4x i masz
x3−4x>x3−4x
0>0 i to jest sprzeczność
(dlatego nawet nie badam kiedy to x3−4x>0)
2.
x3−4x<0 ⇔ x(x2−4)<0 ⇔ x(x−2)(x+2)<0 ⇔
x∊(−∞,−2)∪(0,2)
wtedy
|x3−4x|= −(x3−4x)= −x3+4x i masz
−x3+4x>x3−4x
−2x3>−8x
2x3−8x<0
2x(x2−4)<0 ⇔ 2x(x2−4)<0 ⇔ 2x(x−2)(x+2)<0 ⇔
x∊(−∞,−2)∪(0,2)
odp; x∊(−∞,−2)∪(0,2)
30 maj 11:49