dany jest trójkat o wierzcholkach
Olkaa9094: Dany jest trójkąt o wierzchołkach A:(2,5),B(−2,1),C(4,−1)
a)napisz równanie prostej AB
b)napisz równanie wysokosci poprowadzonej z wierzchołka C
c)oblicz pole trójkąta ABC
29 maj 18:37
Eta:
| | yA−yB | |
a) AB: y= |
| ( x−xA) + yA
|
| | xA−xB | |
AB: y= x+3
b) prosta jest prostopadła do prostej AB i zawiera punkt C
| | −1 | |
wsp . kierunkowy tej prostej jest a= |
| = −1
|
| | aAB | |
ma zatem równanie:
y= −1( x−X
C) +y
C
y= −(x−4)−1
y= −x +3
c) Pole najprościej policzyć z wyznacznika :
→ →
P( ΔABC)=
12 | d( AB, AC)|
d−−− wyznacznik pary wektorów zaczepionych w punkcie A
→
AB=[ −2−2, 1−5]= [−4, −4]
→
AC=[ 4−2, −1−5]= [2, −6]
P=
12| −4*(−6) −2*(−4)|=
12| 24+8|= 16 [j
2]
P= 16 [j
2]
29 maj 18:59