Kat Srodkowy
Antek: Suma miar kata srodkowego i kata wpisanego, oprtych na tym samym luku, jest rowna 150
Kat Srodkowy ma miare
A) 50 B)75 C) 135 D)180
Nie mam pojecia jak sie za to zabrac , choc mysle ze bedzie B)75, lub A)50
Prosze pokazcie mi jak sie za to zabrac a nie zgadywac
29 maj 17:51
Kejt: kąt środkowy jest dwa razy większy od wpisanego, więc:
2α+α=150
dalej dasz radę?
29 maj 17:58
Eta:
α −−− miara kąta wpisanego
β= 2α −−− miara kąta środkowego
α+2α= 150
o => 3α= 150
o => α= 50
o −− miara kąta wpisanego
β= 2*50
o= 100
o −−− miara kąta środkowego
Sprawdź , czy dobrze podałeś pytanie do tego zadania .
29 maj 18:03
Antek: Pytanie jest poprawne , ale widze ze nie ma do niego odpowiedzi , ciekawe , dzieki za pomoc,
juz rozumiem
29 maj 18:13
Eta:
Myślę ,że w pytaniu chodziło o miarę kąta
wpisanego 
wtedy odp: A) 50
o
29 maj 18:30