W ostrosłupie czworokątnym dane są:
a) kąt α=60 stopni, jaki tworzy ściana boczna z płaszczyzną podstawy oraz przekątna podstawy
d=24√2,
b) kąt α=30 stopni, jaki tworzy wysokość ściany bocznej z wysokością ostrosłupa oraz wysokość
ostrosłupa h=36cm.
Oblicz pole powierzchni całkowitej oraz objętość.
| 1 | |
a=12 | |
| 2 |
| 1 | |
a*tgα=h | |
| 2 |
| 1 | ||
V= | 242*12√3 | |
| 3 |
ale to się obliczy
| 1 | |
a=tgα*h | |
| 2 |
| √3 | ||
a=72* | → a=24√3 | |
| 3 |
| 1 | ||
V= | (24√3)2*36 | |
| 3 |
| 1 | h | 1 | 36 | |||||||||||
Pb=4* | a* | → Pb=4* | *24√3* | =768 | ||||||||||
| 2 | cosα | 2 |
|
| 1 | h | 1 | 12√3 | |||||||||||
Pb=4* | a* | → Pb=4* | *24* | =288 | ||||||||||
| 2 | sinα | 2 |
|