Czy ktoś da radę mi pomóc przy tym zadaniu? Prosze
MilenAAA: Sieć komputerowa pewnej instytucji jest uszkodzona. Wysłany e−mail dochodzi do adresata z
prawdopodobieństwem ½. Dla zwiększenia prawdopodobieństwa dotarcia pewnej ważnej
wiadomości, jeden z pracowników wysłał jej 8 niezależnych kopii. Jakie jest prawdopodobieństwo
że
e−mail ten dotrze do adresata?
30 maj 13:23
Basia:
schemat Bernouli'ego
8 prób
p=
12
q=1−p=
12
A− mail dotrze
A' − mail nie dotrze ⇔ 0 sukcesów w 8 próbach
| | | | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A')= | *( |
| )0*( |
| )8 = |
| |
| | | 2 | | 2 | | 28 | |
| | 1 | | 28−1 | | 256−1 | | 255 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 28 | | 28 | | 256 | | 256 | |
30 maj 14:31