proste rownolegle
Antek: Prosta o rownaniu y=(a−1)x+5 jest rownolegla do prostej o rownaniu y=3x+1, gdy:
A) a=3 B) m=1 C) a=2 D) m=−2
Wiem ze w prostej rownoleglej wspolczynnik kierunkowy powinien byc taki sam czyli w y=a1x+b i
y=a2+b to a1=a2 wiec (a−1)=3
Nie widze tylko takiej odpowiedzi , czy moze zle rozumuje

? jakie znaczenie ma m w tym
zadaniu

?
29 maj 18:23
Antek: Czy wie ktos ktora opowiedz powinnam wybrac? Prosze pomozcie
29 maj 20:37
Antek: To to zadanko

Dzieki Eta
29 maj 21:28
Antek: Mi sie zdaje ze to bedzie A) , ale (a−1)=3 wiec a=4, i nie wiem co znaczy te m w odp B), D)
29 maj 21:30
Eta:
porównujemy wsp. kierunkowe:
a−1= 3 => a= 4
nie widzę takiej odp

może miało być:
y= ( a
+1)x+5 wtedy a= 2 czyli odp; C)
sprawdź czy dobrze przepisałaś równania prostych.
29 maj 21:32
Antek: Dzieki za pomoc i zycze dobrej nocy
29 maj 21:33
Eta:
Miłych snów
29 maj 21:44