Jak wyliczyc wysokosc scian bocznych w ostroslupie
nizlov: Jak wyliczyc wysokosc scian bocznych w ostroslupie czworokatnym
Z gory przyznaje, ze z matematyki jestem slaby, ale musze to zaliczyc.
A wiec, obliczylem zadanie, ale uzylem wysokosci ostroslupa do wyliczenia scian bocznych, cos
mi nie pasowalo i teraz juz wiem, ze powinienem najpierw wyliczyc wysokosc scian bocznych,
tylko zielonego pojecia nie mam jak.
[img]
http://i49.tinypic.com/e8s4sz.jpg[/img]
Mam dane:
a = 2
b = 4
H = 5
Zrobilem to tak:
Pc = Pp + Pb
Pc = a • b + 2 • 1/2a • h + 2 • 1/2b •h
Pc = 8 + 10 + 20
Pc = 38cm2
V = 1/3 Pp • H
V = 1/3 • 8 • 5
V = 8/3 • 5
V = 40/3
V = 13 i 1/3 cm3
Objetosc jest chyba dobrze, ale pola calkowitego nie potrafie wyliczyc.
Bardzo prosze o pomoc, jakies wskazowki.
31 maj 15:39
Karolina: nie musisz wyliczać wysokości ścian bocznych tylko odcinki łączące wierzchołek z dolnym rogiem
podstawy a to obliczysz ze wzoru pitagorasa
31 maj 17:04
nizlov: a2 + b2 =c2
22 + 52 =c2
4 + 25 = c2
c2 = 29
c = √29
i co dalej? przeciez musze wyliczyc pola scian bocznych?
w ogole dobrze to zrobilem?
dziekuje za odpowiedz
31 maj 17:20
Karolina: tak nie możesz tego zrobić
31 maj 17:34
Karolina: a= 2
b = 4
c = przekątna podstawy
31 maj 17:35
Karolina: a2 + b2 = c2
22 + 42 = c2
4 + 16 = c2
c2 = 20
c = √20
31 maj 17:38
Karolina: to jest przekątna podstawy
31 maj 17:38
Karolina: to dopiero jedna trzecia twoich obliczeń
31 maj 17:39
Karolina: (12 a)2 + H2 = d2
31 maj 17:41
Karolina: to już połowa sądzę że do końca sobie poradzisz
31 maj 17:42
Karolina: (12 √20 )2 + 52 =d2
31 maj 17:44
Karolina: (√5)2 + 52 = d2
31 maj 17:46
Karolina: 5 + 25 = d2
31 maj 17:47
Karolina: d2 =30
31 maj 17:47
Karolina: d = √30
31 maj 17:47
Karolina: Wzór na pole trójkąta równoramiennego którymi są twoje ściany
31 maj 17:50
Karolina: P=a2 + √3 4
31 maj 17:52
Karolina: teraz sobie poradzisz życze powodzenia
31 maj 17:53
nizlov: Dzieki za chec pomocy, ale nie rozumiem po co mi jest potrzebna przekatna podstawy?
Az mi glupio....
31 maj 18:11
nizlov: Nie wiem teraz czy do wzoru
mam podstawic a=2 czy co?
31 maj 18:15
nizlov: Nie rozumiem tez tego:
| | 1 | |
( |
| √20)2 zamienia sie na (√5)2? |
| | 2 | |
31 maj 18:22
ak1: Podstawa jest prostokątem czy równoległobokiem ?
31 maj 18:33
nizlov: Prostokatem
31 maj 19:14