wielomiany
madzia: 4|x|−|x|3≤0
29 maj 17:57
madzia: 
?halo
29 maj 18:48
madzia:
29 maj 18:59
Eta:
|x|( 4− |x|2) ≤0 => |x| ≤0 lub ( 4 − |x|2)≤0 => ( 4−x2)≤0
x =0 lub ( 2−x)(2+x)≤0 => x€ < −2, 2>
odp: x€ < −2, 2>
29 maj 19:06
madzia: odpowiedz na koncu ksiazki jest inna.. x e (−∞,−2> U {0} U <2, +∞)
29 maj 19:11
Eta:
Faktycznie

żle spojrzalam:
(2−x)(2+x) ≤0 −−− ramiona paraboli do dołu
więc x€ ( −∞, −2> U < 2, ∞) i x=0
Odp:
x€ ( −∞, −2> U {0} U < 2,∞)
Najmocniej przepraszam
29 maj 19:15
madzia: tylko dlaczego tak od razu wyszlo ze x=0 ... ? bo nie do konca to rozpisalas.. i lekko jest to
dla mnie niejasne.. co do delty− to tak rozumiem
29 maj 19:45
Jack:
Nie lekceważę rozwiązania Ety ale możesz też rozpisać moduł (wyjstępuje tylko jeden) i
prosto dostaniesz odpowiedź.
I. dla x≥0
4x−x3≤0
−x(x2−4)≤0
−x(x−2)(x+2)≤0
czyli x∊<−2,0> ∪ <2,∞) ale założenie x≥0 daje : x∊<2,∞)∪ {0}
podobnie dla II. x<0.
29 maj 19:50
madzia: czyli x∊<−2,0> ∪ <2,
∞) ale założenie x≥0 daje : x∊<2,
∞)∪ {0} −> nie rozumiem tego co tutaj
napisales .. czemu <−2,0>

mi wychodzi tak jak Ecie z (x−2)(x+2) ze (−
∞,−2)U(2,+
∞) .... ale tam jest jeszcze to "−x" w
Twoim zapisie... i starales sie mi jakos to pokazac..tylko,że czesto jak cos nie jest
rozpisane do konca..to ja tego nie widze... caly czas mam problemy z tymi modułami ...
zaraz jest nastepne zadanie : 9|x|
3−|x|≥0 .. niby podobne ale jesli tamtego dokladnie nie
rozumiem to to tez mi zle wychodzi..
29 maj 20:04
Eta:

bo |x| ≤0 zachodzi tylko dla x =0
29 maj 20:04
madzia: czyli x∊<−2,0> ∪ <2,
∞) ale założenie x≥0 daje : x∊<2,
∞)∪ {0} −> nie rozumiem tego co tutaj
napisales .. czemu <−2,0>

mi wychodzi tak jak Ecie z (x−2)(x+2) ze (−
∞,−2)U(2,+
∞) .... ale tam jest jeszcze to "−x" w
Twoim zapisie... i starales sie mi jakos to pokazac..tylko,że czesto jak cos nie jest
rozpisane do konca..to ja tego nie widze... caly czas mam problemy z tymi modułami ...
zaraz jest nastepne zadanie : 9|x|
3−|x|≥0 .. niby podobne ale jesli tamtego dokladnie nie
rozumiem to to tez mi zle wychodzi..
29 maj 20:05
Eta:
proponuję podobnie: ( w/g mnie najprościej)
|x|( 9|x|
2−1)≥0 => |x| ≥0 dla x€ R
to : ( 9x
2−1) ≥0
(3x−1)(3x+1) ≥0 ....... dokończ
29 maj 20:21
madzia: 9x
2−1 ≥0
Δ=36
√Δ=6
x1= −1/3
x2=1/3
| | 1 | | 1 | |
x e (−∞,− |
| >u{0}u< |
| ,+∞) |
| | 3 | | 3 | |
29 maj 20:42
madzia: a w 2|x|+|x|
3≤0
to bedzie dlatego ze ..
2|x|≤0 musi byc x=0
i w |x|
3≤0 ..tez musi ?
czy mozna to jakos zapisac
29 maj 20:45
madzia:
29 maj 21:08