odleglosc punktu od prostej.
melania.: dany jest odcinek o koncach A(−1,2), B(7,−4)
a) podaj rownanie ogolne prostej AB
b) wyznacz rownanie symetralnej s odcinka AB
c) znajdz na symetralnej s punkt C, ktorego odleglosc od odcinka AB wynosi 10. jaka jest
odleglosc punktu C od punktow A i B?
policzylam a) i b)
a) 3x+4y−5=0
b) −4x+3y+15=0
ale nie wiem, jak policzyc c). pomocy.
31 maj 20:20
Basia:
znajdź środek S odcinka AB
napisz równanie okręgu o środku w punkcie S i promieniu r=10
C∊sym.AB i |SC|=10
czyli C musi być punktem wspólnym symetralnej i okręgu o środku w punkcie S i promieniu r=10
(będą dwa takie punkty)
to sposób wymagający najmniejszej liczby rachunków
31 maj 20:31