Pola trójkątów .
Pomocy !! :(: 1.W trójkącie ABC poprowadzono dwie proste równoległe do boku AB i dzieące bok AC na trzy równe
odcink. Te proste podzieliły trójkąt na trzy figury. Oblicz stosunek pól tych figur
2.W trójkącie ABC wysokośc CD ma długość 20 cm. Odcinek EF, równoległy do boku AB odcina
trójkąt EFC w taki sposób, ze stosunek pól trójkątów EFC i ABC jest równy 4:9. Oblicz
odległość odcinka EF od boku AB.
31 maj 23:14
Pomocy :(: Jeżeli ktoś potrafi rozwiązać te zadania to serdecznie proszę o pomoc
31 maj 23:36
Basia: Rysuję 1
31 maj 23:58
Basia:

równość tych "kawałków" wysokości wynika z tw.Talesa
również z tw,Talesa
a3x=
b2x=
cx /*x
a3=
b2=c
a=3c
b=2c
P
1=
12c*h
P
2=
12(b+c)*h =
12*3c*h
P
3=
12(a+b)*h=
12*5c*h
P
1: P
2: P
3=1:3:5
1 cze 00:05
Pomocy :(: Basiu dziękuję Ci serdecznie,
Dla mnie jest to czarna magia ..
1 cze 00:09
Basia:

tr.EFC~tr.ABC
s
2=
49
s=
23
|CG| =
23*|CD|
|CG|=
403
|GD|=20−
403 =
60−403=
203
1 cze 00:11
Kasia: Basiu, czy mogłabyś jescze zerknąć na to zadanie. Będę Ci bardzo, bardzo wdzięczna:
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątne AB i AC mają długość 12 cm i 16 cm. AD jest
wysokością w tym trójkącie. Oblicz stosunek pól trójkątów:
a) ABD i ABC
b) ADC i ABC
c) ABD i ADC
1 cze 00:19
Basia:

BC
2=12
2+16
2=144+256 = 400
BC=20
tr.ABD = tr.BDA ~ tr.BAC=tr.ABC
s=
BABC=
1220=
35
P
ABD : P
ABC = s
2 =
925
tr.ADC = tr.CDA ~ tr.CAB=tr.ABC
s=
CACB=
1620=
45
P
ADC : P
ABC=s
2=
1625
tr.ADB ~ tr.CDA
s =
ABCA=
1216=
34
P
ABD : P
ADC = s
2 =
916
1 cze 00:40