wielomiany
madzia: |x+1|3−3|x+1|2≥0
....
29 maj 21:35
Eta:
madzia
Co Ty z tmi zadaniami? ........ wszystkie na "jedno kopyto"
Myślałam , ze już sobie poradzisz

|x+1|
2( |x+1|−3) ≥0
Ix+1|
2 ≥0 dla x€ R to:
Ix+1I −3 ≥0 => Ix+1I ≥3 .....dokończ
29 maj 21:42
Eta:
Uwzględnij x=0 z pierwszej i ( dorzuć do rozwiązania tej ostatniej nierówności )
29 maj 21:43
madzia: odpowiedz jest według książki x e (−
∞,−4> U {−1} U <2,+
∞)
to <2,+
∞) chyba wychodzi z tego |x+1|≥3 ... bo x≥2
ale to tez powinnam rozpisac jako |x+1|≤−3

wtedy by faktycznie wyszlo takze (−
∞,−4>
29 maj 21:49
Godzio:
|x+1| ≥ 3
x+1 ≥ 3 v x+1 ≤ −3
x ≥ 2 v x ≤ −4
29 maj 21:52
madzia: a skad jeszcze to −1 ?
jednak nie do konca tak na jedno kopyto ..
29 maj 21:55
Eta:
No tak ( bo x+1=0 to x= −1
źle spojrzałam ( pomyślałam ,ze masz |x|
I x+1I ≥3 <=> x+1 ≥ 3 lub x+1 ≤ −3
x ≥ 2 lub x ≤ −4
x€ ( −∞, −4> U < 2,∞)
i uwzględniasz x= −1 z pierwszej I x +1I ≥0
czyli odp: taka jaką masz w podreczniku
29 maj 21:56
Eta:
jak w wyłączonym module przed nawiasem masz:
IxI ...... to wtedy dorzucasz x=0 do rozwiazania tej drugiej
jak masz |x+1| −−−− to x= −1 −−− dorzucasz
jak masz np: I x −3I −−−− to x =3 dorzucasz
jak I 2x−1I to x=
12 −− dorzucasz
itd

idę na herbatkę
29 maj 22:01
madzia: Dziękuję Eta

!
29 maj 22:27