wielomiany
madzia: |x3−3x−2|≤x3−3x−2
x3−3x−2≤x3−3x−2 v −x3+3x+2≤x3−3x−2
dobrze chociaz zaczelam ?
29 maj 22:41
Jack: tak, ale koniecznie musisz dopisać przedziały w których będziesz badała rozwiązania.
29 maj 22:47
madzia: tzn

rozpisywanie modułów nie jest moja mocna stroną jak caly czas widac ....
29 maj 22:50
Godzio:
pomiędzy nierównościami jest ∧ (i) a nie v (lub)
29 maj 22:51
madzia: : ) , masz racje Godzio..a ja prawie zawsze daje to lub ..z rozpedu ..
29 maj 22:53
Jack:
na pewno "i", Godzio? To różne przypadki dla modułu, wiec powinno się "zebrać" na koniec
wynik i przedstawić jako sumę.
29 maj 22:53
madzia: czyli "lub" czy "i " ..ale ten znaczek to jeszcze malo wazne : ) ... jakby ktos pomogl mi
rozpisac ten moduł .. i jak to pozniej rozwiązać........
29 maj 22:55
Jack:
a dla a≥0
|a|= −a dla a<0
Podstaw pod "a" wyrażenie x3−3x−2 i policz te przedziały na niebiesko zaznaczone.
29 maj 22:57
madzia: hahhhh, ale no z tego sie nie da..
29 maj 23:03
Godzio:
|x3 − 3x − 2| = −x3 + 3x + 2 jeśli x3 − 3x − 2 < 0 − ale gdy to jest mniejsze od zera to
jest sprzeczność
|x3 − 3x − 2| = x3 − 3x − 2 dla x3 − 3x − 2 ≥ 0
x3 − x − 2x − 2 ≥ 0
x(x2−1) − 2(x+1) ≥ 0
(x+1)(x2 − x − 2) ≥ 0
(x+1)(x+1)(x−2) ≥ 0
(x+1)2(x−2) ≥ 0
x∊<2,∞) ∪ {−1}
Dla x ∊ <2,∞) ∪ {−1}
x3 − 3x − 2 ≤ x3 − 3x − 2
0 ≤ 0 dla x ∊R Odp: x ∊ <2,∞) ∪ {−1}
Odp: x ∊ <2,∞) ∪ {−1}
czyli będzie chyba tak
29 maj 23:08
Eta:
Nie chyba ...... tylko tak .... ok

bo już miałam pisać takie rozwiązanie.
Godzio
29 maj 23:18