:))))))
Lusia: Dany jest ciąg −1,3,−9,27,−81.....2186.Ile wyrazów liczy ten ciąg? Oblicz sumę wszystkich
wyrazów tego ciągu.Wyznacz wzór ogólny tego ciągu.
Obliczylam , że q=−3, reszty nie umiem,pomóżcie
31 maj 02:10
b.: skoro już wiesz, że q=−3, to dalej łatwo: pierwszy wyraz to a
1=−1,
i reszta to tylko kwesta znajomości wzorów, które są np. tu:
279
[stokrotka]
31 maj 02:44
b.: jeśli chodzi o liczbę wyrazów, to trzeba rozwiązać równanie
a
n = 2186
(wzór na a
n jest na stronie
279), chociaż najłatwiej to chyba zrobić po prostu wypisując
kolejne wyrazy:
−1,3,−9,27,−81, 243, ... (wypisz dalej i policz, ile ich będzie do 2186)
31 maj 02:46
Lusia: no właśnie, bo nie uśmiecha mi się liczyć (−3)2185
31 maj 03:14
Lusia: ok z tym sobie poradze, a mozesz mi powiedziec jak napisac wyraz ogolny?
31 maj 03:15
robinka: an=a1*qn−1
an=−1*(−3)n−1
31 maj 08:37