Pole wycinka koła
Kiejstut:

W trójkącie prostokątnym ABC dane są |AC| = 3cm, |∡CAB| = 90*, |∡ABC| = 30*. Przyprostokątna AB
jest średnicą półkola, jak na rysunku. Punkt D jest punktem przecięcia się półokręgu z bokiem
BC. Oblicz:
a) długość cięciwy |DB|
b) pole odcinka koła, zaznaczonego na rysunku
30 maj 15:18
Jack: połącz punkt "o" z punktem "d", powstanie trójkąt równoramienny o kącie rozwartym 120o, potem
skorzsystaj ze wzoru na pole wycinka mając dany promień i kąt rozwarcia. Długość |DB| można
policzyć z trojkąta który nam powstanie mając dany promień oraz kąt 30o (z funkcji tryg,).
30 maj 15:25
Godzio:
x = 4,5
h = 0,75
√3
| | 1 | |
Pwycinka = |
| Pkoła − Pm. trójkąta − Pwyc zielonego = |
| | 2 | |
| 1 | | 4,5 * 0,75√3 | | 1 | |
| π * (1,5√3)2 − |
| − |
| π(1,5√3)2 = |
| 2 | | 2 | | 6 | |
3,3375π − 1,6875
√3 − 1,125π = 5,55π − 1,6875
√3
sprawdź czy się nigdzie nie pomyliłem
30 maj 15:41
Kiejstut: skąd wiemy że ∡DOB ma 120o to dlatego że ∡ACB opiera się na takim samym łuku?
30 maj 15:47
Kiejstut: aha dzięki, nie odświeżyłem
30 maj 15:48
Karolina :): na końcu wkradł ci się błąd a mianowicie :
Pwycinka = 1/2 Pkoła − Pm. trójkąta − Pwyc zielonego =
3,375 π −
27√316 −
9π8\=
27π8 −
27√316 −
9π8\=
36π − 27√316 =
9(4−3√3)16
10 maj 23:19
Janek191:
Do Godzia :
Trzeba było obliczyć pole odcinka koła
O − środek koła
P
o = P
w − P
ΔBDO
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pw = |
| π R2 = |
| π *( 1,5 √3)2 = |
| π*2,25*3 =2,25 π |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | |
PΔDBO = |
| R2 * sin 120o = |
| ( 1,5 √3)2 *sin 60o = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | √3 | |
= |
| *2,25*3 * |
| = 1,6875 √3 |
| | 2 | | 2 | |
zatem
P
o = 2,25 π − 1,6875
√3
========================
P
o − pole odcinka koła ( zakreskowanego )
P
w − pole wycinka koła o kącie środkowym mającym miarę 120
o.
11 maj 08:15