matematykaszkolna.pl
Fizyka Jan: rysunekKilka zadań Bardzo bym prosił o rozwiązanie. Jest to naprawdę ważne dla mnie 1.Czy gdyby zamiast żelaznego gwoździa użyć do budowy elektromagnesu pręta miedzianego tej samej wielkości ( lepiej przewodzącego prąd) , elektromagnes działałby mocniej, czy słabiej? 2.Chcemy zbudować elektromagnes w kształcie podkowy. Na którym przedstawiono jak nawijać przewody? Dlaczego?
30 maj 12:48
Jan: Bardzo proszę o pomoc
30 maj 12:53
Jan: Pomorze ktoś
30 maj 12:57
Jan: Błagam o pomoc
30 maj 13:04
ak1: Rdzeń elektromagnesu musi być wykonany z materiału ferromagnetycznego (żelazo), miedź nie jest ferromagnetykiem i nie ma tu znaczenia dobra przewodność elektryczna. W rdzeniu nie płynie prąd elektryczny tylko w uzwojeniu. Jest to bardzo prymitywny opis gdyż nie bardzo wiem czy byś zrozumiał opis akademicki.
30 maj 13:11
Jan: Dziękuje a zadnie numer 2 ? na którym elektomagnesie pokazano jak nawijać zwoje
30 maj 13:17
ak1: Co do 1. to ten elektromagnes byłby o wiele słabszy. 2. Elektromagnes musi mieć nawinięte uzwojenie w tym samym kierunku aby powstały i nie znosiły się bieguny. Taki w kształcie podkowy to nic innego jak zgięty w połowie prosty pręt s nawiniętym uzwojeniem. Gdy go wyprostujesz uzwojenie musi być nawinięte w tym samym kierunku.
30 maj 13:17
Jan: Czyli ten drugi elektromagnes jest lepszy 3. Mam jeszcze kłopot z tym zadaniem Niektóre elektrowozy w czasie hamowania wykorzystują silniki elektryczne do wytwarzania energii elektrycznej , która oddają do sieci trakcyjnej. a)czy silniki tych elektrowozów muszą być zbudowane w jakiś specjalni sposób, czy każdy silnik elektryczne może służyć jako prądnica? b)Jakie są zalety takiego sposobu hamowania w stosunku do zwykłego hamulca działającego dzięki zjawisku tarcia? Wymień przynajmniej dwie.
30 maj 13:20
Jan: Jestem bardzo wdzięczny za te 2 zadanka, ale prosiłbym jeszcze o te.
30 maj 13:27
Jan: Proszę
30 maj 13:34
Jan: pomocy
30 maj 13:43
Jan: I jak pomoże ktoś
30 maj 14:09
ak1: Silniki stosowane w elektrowozach to silniki prądu stałego, mają tę własność że gdy się je napędza (hamowanie) to pracują jak prądnica i oddają prąd do sieci. Każdy taki silnik może być prądnicą i odwrotnie. Zaletą takiego hamowania jest uzyskanie dodatkowej energii, brak zużywania się mechanicznych układów hamulcowych. Mozna też hamować obciążając taki pracujący jako prądnica silnik oporami hamulcowymi ale jest to nie ekonomiczne gdyż wydziela się wtedy dużo ciepła.
30 maj 19:50
a: πΔΩΔπ
13 kwi 22:48