proszę pomóżcie, rozwiąż równanie
Kinia : sin4x+cos4x=cos4x
31 maj 20:26
R.W.16l: sin2=√1−cos2
sin4=1−cos2
cos2=√1−sin2
cos4=1−sin2
1−cos2+1−sin2=cos4x
2−(sin2+cos2)=cos4x
sin2+cos2=1
cos4x=1
iii...?
tak bym to zrobił, ale że moja babka nie sprawdza prac domowych to bym nie wiedział, czy dobrze
i bym to olał, potem na klasówce bym dostał pewnie 1 za jakieś porąbane zapisy, popaprałaby
trochę, że trzeba to umieć, a jak się nie umie to robić prace domowe, których nie sprawdza,
czyli nie wiemy czy dobrze czy źle... i tak dalej
31 maj 21:14
Basia:
R.W.16l
sin2x = 1−cos2x
i dlatego Twoje zapisy są do niczego
31 maj 21:17
mały miś::
R.W.16l:
Superr ........ wyciągnięte wnioski

Ubawiłeś mnie do łez
31 maj 21:20
Basia:
(sin2x+cos2x)2 = sin4x+2sin2x*cos2x + cos4x
(sin2x+cos2x)2 = 12=1
stąd
sin4x+2sin2x*cos2x+cos4x = 1
sin4x+cos4x=1−2sin2x*cos2x
1−2sin2x*cos2x = cos4x
1−2(sinx*cosx)2 = 1−2sin22x
1−2*(12sin2x)2=1−2sin22x
1−2*14sin22x=1−2sin22x
2sin22x−12sin22x=0
32sin22x=0
sin22x=0
sin2x=0
2x = 0+2kπ=2kπ
lub
2x = π+2kπ
x=kπ
lub
x = π2+kπ
31 maj 21:25
R.W.16l: Dziękuję!

trygonometria niedawno była, ale jużem gotów robić takie katastrofalne błędy

moja wina i wina Zdanki od matmy
31 maj 21:31
lena: sin2x−1/2sin2x=0
27 kwi 18:19
Zuz: Mały błąd, sin2x przyjmuje wartość zera w 2x=0 + kπ ⇒x=kπ/2, k należy do całkowitych.
11 lut 20:14
jikA:
Zuz nie ma żadnego błędu Twoja odpowiedź jest identyczna z tym co napisała Basia
tylko że Twoja jest w krótszej formie.
11 lut 20:17
giai phuong trinh: sin4x +cos4x = cos4x
18 sie 10:20
5-latek: Przeciez masz napisane rozwiazanie . Czy jeszce raz przepisac ?
18 sie 10:40
Mila:
Może II sposób dla
gpt
(sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2xcos
2x=1−2sin
2(2x)
| | 1 | |
1− |
| sin2(2x)=1−2sin2(2x) |
| | 2 | |
sin
2(2x)=0⇔
sin(2x)=0
2x=0+kπ
18 sie 18:11
zm:
dokładnie takie rozwiązanie podała Basia
18 sie 18:56
Mila:
No, tak. Spojrzałam tylko na pierwszą linijkę u Basi.
Niedzielne rozleniwienie.
18 sie 19:01
Q: 2sin * sin *x−sin*x =1
9 paź 19:57
Jerzy:
Zapis bezsensowny.
9 paź 19:59