| xA+xB+xC | yA+yB+yC | |||
xS= | oraz yS= | |||
| 3 | 3 |
| 9 | 6 | |||
xS= | =3 oraz yS= | = 2
| ||
| 3 | 3 |
środkowe dzielą się w skali 2:1 licząc od wierzchołków ..
no to tak
D( 0,3) −− bo jest środkiem boku AC
F( 4,5 ; 0) jest środkiem boku AB
piszemy równanie środkowych BD i CF i rozwiązując układ tych równań
otrzymasz punkt S
środkowa BD: y= ax+ b D( 0,3) i B( 9,0)
otrzymasz BD: y= −13x +3
środkowa CF: y= ax+b C( 0,6) F( 4,5:0)
otrzymasz: CF: y= 23x
układ równań:
y= −13x +3 i y= 23x
23x= −13x +3
x= 3
to y= 23*3= 2
S( 3,2)
| xa+xC | yA+y+C | |||
D( | , | )
| ||
| 2 | 2 |
| xA+xC | YA+yB | |||
DS= [ xS − | , yS − | ]
| ||
| 2 | 2 |
| xA+xB | yA+yB | |||
DB=[ xB − | , yB− | ]
| ||
| 2 | 2 |
| 1 | xB | xA+xB | yB | yA+yB | ||||||
DB= [ | − | , | − | ]
| ||||||
| 3 | 3 | 6 | 3 | 6 |
| xA+xB | xB | xA+xB | ||||
to: xS − | = | − | ||||
| 2 | 3 | 6 |
| 2xB −xA−xB +3xA+3xB | ||
xS= | ||
| 6 |
| 2xA+2xB +2xC | ||
xS= | ||
| 6 |
| xA+xB+xC | ||
xS= | ||
| 3 |
| yA+yB+yC | ||
yS= | ||
| 3 |
| xA+xB+xC | yA+yB+yC | |||
S( | , | )
| ||
| 3 | 3 |