geometria
eggman: W trójkąt prostokątny wpisano półokrąg w ten sposób, że jego średnica zawiera się w
przeciwprostokątnej, a przyprostokątne są styczne do łuku półokręgu. Środek półokręgu
podzielił przeciwprostokątną na odcinki o długościach 3 i 4. Oblicz długość promienia tego
półokręgu.
31 maj 20:34
Basia:

tr.AFD ~ tr.DEB
xr=
ry=
34
x =
34r
y =
43r
(x+r)
2+(y+r)
2=(3+4)
2
(
34r+r)
2+(
43r+r)
2=49
(
74r)
2+(
73r)
2=49
4916r
2+
499r
2=49 /*16*9
49*9*r
2+49*16*r
2=49*16*9 /:49
9r
2+16r
2=16*9
25r
2=16*9
r
2=
16*925
r=
√16*925=
4*35=
125
31 maj 21:42