.
Marta: Podaj wzor funkcji, ktorej dziedzina jest zbior D= R − {0} i ktora ma cztery miejsca zerowe:
−2, −1, 1, 2.
( prosze o wyjasnienie skad sie to wzielo i jak to mozna obliczyc bo nie mam pojecia:( )
Funkcja f jest opisana wzorem f(x) = 2x
2 − 1/ ax+ 3 .
a) wyznacz a, dla ktorego do wykresu funkcji f nalezy punkt A ( −4,1).
b) Wyznacz a, dla ktorego dziedzina funkcji f jest zbior D = (−∞, 6) ∪(6, +∞).
Funkcja f jest opisana wzorem f(x) = x
2 − ax + b, gdzie x nalezy do R. Jednym z miejsc
zerowych funkcji f jest liczba −1. Wiedzac,ze wykres funkcji przecina os OY w punkcie (0, −2),
oblicz a i b.
Bardzo prosze o pomoc, nie rozumiem tego
mały miś::
2)a) A( −4,1) to x= −4 f(x) = 1
−4a+3= 2*16−1
−4a= 28
a= −7