Zbadaj monotoniczność ciągu:
Łukasz: an=(4−n)2
1 cze 16:51
robinka: an+1=(4−n−1)2=(3−n)2=9−6n+n2
an=16−8n+n2
an+1−an=9−6n+n2−16+8n−n2=2n−7 n∊N
ciąg nie jest ani rosnący ani malejący
1 cze 16:57
Amaz: ja bym powiedział, że ciąg jest rosnący od pewnego miejsca
1 cze 18:37
Jack:
albo jeszce tak: przedziałami malejący, przedziałami rosnacy
1 cze 18:39
Tomek.Noah:
zauwaz ze jesli jest to arytmetyczny to on bedzie wzrostal linowo a jak geometryczny to
okresowo
1 cze 18:41
Jack: nie jest akurat ani arytm ani geometr.
1 cze 18:43
Basia:
to prawda, ale to nie zmienia faktu, że nie jest monotoniczny
f.kwadratowa (i każda ciągła, poza stałą) ma przedziały w których rośnie i przedziały, w
których maleje, ale nikt nie powie np. o f(x)=x2, że jest monotoniczna
to samo z ciągami, chociaż oczywiście podciąg {a4,a5,a6,....................} jest rosnący
1 cze 18:46
Tomek.Noah:
nie wiem nie chce mi sie sprawdzac
1 cze 18:46
Łukasz: Dziękuje bardzo za pomoc

Czyli jak widzę stosuję się tutaj wzór skróconego mnożenia.
1 cze 18:47
Jack: zgadza się, chciałem tylko zasygnalizować że można na upartego podać przedziały w których ciąg
jest monotoniczny. Oczywiscie, jesli pytanie stawiamy: CZY jest monotoniczny?, to rozumiemy
przez to monotoniczność na całym zbiorze. Tak wiec tu trzeba by powiedzieć, że ciag NIE jest
monotoniczny (na całym zbiorze).
1 cze 18:48