E do nieskończoności
łi: Ile wynosi e∞? Bo e−∞ to 0, a e∞?
1 cze 10:51
;p: +∞?
1 cze 10:52
Jack: +∞
1 cze 18:40
bloodi_girl: OBLICZYC ZA POMOCA REGULY DE L'HOSPITALA:
limx→0+ xe1/x
wiem,ze nalezy doprowadzic do postaci ulamka, ale dalej nie mam pojecia jak ruszyc to zadanie.
lim powinno wyjsc ∞
10 mar 01:37
Gustlik: Robisz tak:
Liczysz pochodną licznika i mianownika − na tym polega reguła de l'Hospitala
10 mar 02:06
komentator OWMH: ROZWIĄZANIE;
A.− Obliczamy e
∞:
Aby obliczyć e
∞ a tu skorzystamy z tego że lne = 1 mnożymy przez x obie strony
to mamy x. lne = x ⇔ lne
x = x ⇔ e
xlne = x stąd gdy x→∞ to mamy że w lewej
strony ( x. lne) → ∞ a więc wartość lewej strony przyjmuje postać e
∞ a prawa strona
dązy do ∞; a więc możemy pisać( nie ścisłej ) e
∞ = ∞ (zapis nieścisłej to tu równość
oznacza że wyrażenie e
∞ dąży do ∞).
B.− OBLICZAMY e
−∞ :
Aby obliczyć e
−∞ a tu skorzystamy z tego że e
∞ → ∞ ;
wiemy że e
−x = 1/e
x stąd jeśli x→∞ to e
x →∞ (bo e
∞ →∞ a więc
1.−to e
x →∞ (bo e
∞ →∞ a więc w prawej strony równości mamy 1/e
x → 0 ( bo 1/∞→0)
2.− a w lewej strony −x → −∞ z tego mamy że mamy, e
−x przyjmuje postać e
−∞
a więc możemy pisać( nie ścisłej ) e
−∞ = 0 (zapis nieścisłej to tu
równość oznacza że wyrażenie e
−∞ dąży do 0).
II SPOSÓB: np. obliczenie e
−∞
Z definicji : y = lnx ⇔ e
y =x ; i wykresu funkcji y = lnx , mamy że kiedy x → 0 to widać
że y→ −∞; a więc wartość e
y kiedy y→ −∞ wynosi 0 ; w matematyce piszemy
lim
y→ −∞ e
y = 0; stąd możemy pisać( nie ścisłej ) e
− ∞ = 0 (zapis nieścisłej to tu
równość oznacza że wyrażenie e
− ∞ dąży do zera).
Mam nadzieję że pomogłem Ci. Hej
10 mar 11:28
komentator OWMH: ROZWIĄZANIE;
A.− Obliczamy e
∞:
Aby obliczyć e
∞ a tu skorzystamy z tego że lne = 1 mnożymy przez x obie strony
to mamy x. lne = x ⇔ lne
x = x ⇔ e
xlne = x stąd gdy x→∞ to mamy że w lewej
strony ( x. lne) → ∞ a więc wartość lewej strony przyjmuje postać e
∞ a prawa strona
dązy do ∞; a więc możemy pisać( nie ścisłej ) e
∞ = ∞ (zapis nieścisłej to tu równość
oznacza że wyrażenie e
∞ dąży do ∞).
B.− OBLICZAMY e
−∞ :
Aby obliczyć e
−∞ a tu skorzystamy z tego że e
∞ → ∞ ;
wiemy że e
−x = 1/e
x stąd jeśli x→∞
1.−to e
x →∞ (bo e
∞ →∞ a więc w prawej strony równości mamy 1/e
x → 0
( bo 1/∞→0)
2.− a w lewej strony −x → −∞ z tego mamy że mamy, e
−x przyjmuje postać e
−∞
a więc możemy pisać( nie ścisłej ) e
−∞ = 0 (zapis nieścisłej to tu
równość oznacza że wyrażenie e
−∞ dąży do 0).
II SPOSÓB: np. obliczenie e
−∞
Z definicji : y=lnx ⇔ e
y=x ; i wykresu funkcji y=lnx , mamy że kiedy x → 0 to widać że
y→−∞; a więc wartość e
y kiedy y→ −∞ wynosi 0 ; w matematyce piszemy
lim
y→ −∞ e
y = 0; stąd możemy pisać( nie ścisłej ) e
− ∞ = 0 (zapis nieścisłej to tu
równość oznacza że wyrażenie e
− ∞ dąży do zera).
Mam nadzieję że pomogłem Ci. Hej
10 mar 11:32
bloodi_girl: Dzięki wielkie

pomoc I klasa
10 mar 11:49
Wlodek: e∞
26 wrz 18:10
seba: Mam pytanie ile wynosi granica z e 1 / −∞
17 gru 22:35
janek191:
Do czego dąży x ?
Napisz treść zadania.
18 gru 08:28
janek191:
e1 /−∞ = e0 = 1
18 gru 08:30