podzielność
mały miś::
uzasadnij,że dla n naturalnego liczba 58
n −1 jest podzielna przez 19
1 cze 00:27
Basia:
nieprawda dla n=0
prawda dla n∊N+
dowód indukcyjny (bardzo prosty)
nudzi Ci się ?
1 cze 00:46
mały miś::
A bez dowodu indukcyjnego..........
1 cze 00:48
Basia:
z dwumianu Newtona, ale porządnie pisać mi się nie chce
58n−1=(3*19+1)n−1 = ∑(3*19)n−k*1k (k=0,...n)=
∑(3*19)n−k (k=0,...,n−1)+(3*19)0*1n − 1 =
∑(3*19)n−k (k=0,...,n−1)+1−1=
∑(3*19)n−k (k=0,...,n−1)
1 cze 00:54
mały miś::
ok

a
n−1= ( a−1)(a
n−1+a
n−2+....... +1)
58
n −1= ( 58−1)( ............... )
= 3*
19* ( .............)
c. b.d.o
Pora iść spać ( zagram jeszcze w brydża)
Miłych snów , Dobranoc
1 cze 00:59
Basia:
Dobranoc. Słodkich snów
1 cze 01:40