Sprawdź, czy liczba r jest pierwiastkiem wielomianu. Jeśli tak, określ krotność
Michał: Sprawdź, czy liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x). Jeśli tak, określ krotność tego
pierwiastka:
W(x) = x5+4x4+4x3−6x2−24x−24, r=−2
O ile sprawdzenie r nie jest problemem, to nie mam pojęcia jak określać krotność...
31 maj 22:04
Basia:
podziel W(x) przez x+2
W(x)=(x+2)*P(x)
sprawdź czy −2 jest pierwiastkiem P(x)
jeżeli nie ⇒ pierwiastek jednokrotny i koniec
jeżeli tak ⇒
podziel P(x) przez x+2
P(x)=(x+2)*Q(x)
sprawdź czy −2 jest pierwiastkiem Q(x)
jeżeli nie ⇒ pierwiastek dwukrotny i koniec
jeżeli tak ⇒ znów to samo aż do skutku
31 maj 22:14
Karlos: Podziel W(x) przez szyje sutyly dodaj do tego P(Sleczki) i sprawdz czy Korab jest gejem
31 maj 22:21
Karlos: Przepraszam za brata
31 maj 22:33
Michał: dzięki Basia

Karlos do zobaczenia jutro na sprawdzianie
31 maj 22:34
Karlos: Niestety mój poziom w matematyce dorównuje poprzedniej wypowiedzi,więc jutro będzie bardzo
ciekawie
31 maj 22:38
Mati: Ok, wychodzi mi x4+2x3−6x+12 i jak to dalej podzielić? Wychodzi mi x3−2x2−2x+16. dobrze
podzieliłem?
18 mar 18:59
Olgaaa: żeby sprawdzić, czy r jest pierwiastkiem wielomianu, wystarczy podstawić r za x
18 mar 19:03
Olgaaa: a Hornera sposobem dziel ten wielomian i wtedy określisz krotność
18 mar 19:04