geometria
eggman:

Koła przedstawione na rysunku mają promienie o długościach 3 i 6. Oblicz pole trójkąta
równoramiennego ABC.
(wyobraźcie sobie to, że te koła na rysunku są styczne a wierzchołek przy mniejszym kole to
wierzchołek równych ramion

)
31 maj 20:43
R.W.16l:
31 maj 20:54
R.W.16l: | | h1 | | h2 | |
dla ułatwienia załóżmy od razu z rysunku, że 6= |
| , 3= |
| , h3=h1 |
| | 3 | | 8 | |
31 maj 20:56
R.W.16l: ale obliczamy h2, by mieć ten trójkąt jako 2 prostokątne
31 maj 20:56
R.W.16l: h2=24
a! 3+6+6=h1=h3=15, a nie 18..
31 maj 20:57
eggman: czyli jak w końcu bo trochę się pomieszałem
31 maj 21:00
R.W.16l: mamy dwa trójkąty o przeciwprostokątnej dłuższej 24, i krótszej:
√(3+6)2−62=
√81−36=U{45}=3
√5
| | 3√5*24 | |
czyli pole takiej figury = a*h/2= |
| =36√5 |
| | 2 | |
dwa takie trójkąty mają pole 72
√5
dobrze?
31 maj 21:00
R.W.16l: wiesz, ja tam zgaduję z rysunku te h
1 i h
2(=h
3)
31 maj 21:01
R.W.16l: bo te przestrzenie między kołami a wierzchołkami wyglądają w długości jak.. 6 kurde, to
wszystko zmienia
31 maj 21:02
R.W.16l: h
2=24
ale h
1=18 jednak
31 maj 21:03
R.W.16l: √144−36=
√108=3
√12=6
√3
| | 6√3*24 | |
czyli pole takiej figury to |
| =72√3 |
| | 2 | |
a że takie są dwa, to 144
√3
31 maj 21:04