proporcje
mika: Kowalski zlozyl w banku 20000 zl na lokate dlugoterminowa. Jakie bylo oprocentowanie w tym
banku jezeli po dwoch latach na jego koncie bylo 24000 zl (po uwzglednieniu 20 procentowego
podatku od odsetek)?
31 maj 22:14
Basia:
Kk=Kp(1+p)2 = 20000(1+p)2
same odsetki to
Kp*p +(Kp+Kp*p)*p =
Kp*p+Kp(1+p)*p=
Kp*p(2+p)=20000p(2+p)
Kk = 24000+0,2*Kp*p*(p+2)=24000+0,2*20000p(p+2)=24000+4000p(p+2)
20000(1+p)2=24000+4000p(p+2) /:4000
5(1+p)2=6+p(p+2)
5(1+2p+p2)=6+p2+2p
4p2+8p−1=0
Δ itd.
31 maj 23:48
Basia:
można prościej
80% odsetek = 4000
0,8 ods = 4000
ods = 400008=5000
Kk=25000
25000=20000(1+p)2
(1+p)2=2520=54
4(1+p)2=5
4(1+2p+p2)=5
4p2+8p−1=0
Δ itd.
31 maj 23:55
mały miś::
można też tak:
K
k = K
p( 1 + 0,008p)
2
| | 0,8p | |
20 000*( 1+ |
| )2= 24 000
|
| | 100 | |
(1+0,008p)
2= 1.2
√1.2≈ 1, 096
1+0, 008p= 1,096
0,008p= 0,096
p= 12%
1 cze 00:02